Lax med ugnsrostade grönsaker - riktigt gott
2017-10-06 13:55:01

Lax med ugnsrostade grönsaker vvdb.se
Lax med ugnsrostade grönsaker - riktigt gott

Jag är uppvuxen med fisk. Har ett sommarställe i skärgården så att fiska och lägga nät föll sig rätt naturligt. Och när det satt en lax i nätet så blev det lax med ugnsrostade grönsaker (ibland).

Men mest var det förstås gös, gädda och abborre som satt i näten, tillsammans med en och annan sik, braxen och simpa. Så, som sagt, fisk är för mig en naturlig del av kosthållningen och dessutom mycket uppskattat för den goda smakens skull. Men vitfisk i alla ära, lax är min absoluta favoritfisk.

Salmo salar - atlantlax, eller bara lax helt enkelt. En underbar fisk. Ja, det finns faktiskt inget illa att säga om lax alls. Och detta recept på lax, tillagad i ugn, tillsammans med rotfrukter och grönsaker, är fenomenalt gott. Var dock noga med att välja riktig lax och inte blufflax, som till exempel "chumlax". Man kan lockas att köpa den billigare skräpfisken, men det är bara dumt. Smaken blir helt enkelt inte lika fin då.

Jag har alltid föredragit ugnsstekt mat, om jag ska vara ärlig. Och varför bara rosta potatisklyftor i ugnen när man kan steka så mycket mer? Enligt receptet skall det vara sötpotatis, blomkål och rödbetor i långpannan, men jag slänger med glädje och stor förtjusning ner även broccoli, morötter och vanlig potatis. En och annan gul lök får gärna slinka med också, för den delen.

Sötpotatis innehåller: bland annat betakaroten (antioxidant), C-vitamin B-vitamin (B6) samt kalium. Vit potatis innehåller: C-vitamin, B-vitamin (B6), niacin (B3) och folsyra (B9) - båda knölarna är således, inte bara väldigt goda, utan också supernyttiga!

Detta är ett uppskattat och underbart recept, och maten skulle nog antagligen gillas av även den mest hårdföre antifiskätaren samt trilskandes småbarn.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 7 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Lax med ugnsrostade grönsaker ingredienser/instruktioner

Laxen: 500 g lax, 0.5 st citron, 1 nypa salt, 1 nypa citronpeppar, 2 dl matyoghurt (8%), 40 g riven ost (24%)

Ungsrostade-grönsaker: 500 g sötpotatis, 2 st rödbetor, 750 g blomkål, 10 g rapsolja, 1 nypa salt, 0.5 tsk torkad timjan

  1. Sätt ugnen på 225°
  2. Skala och tärna sötpotatis och rödbetor. Dela blomkålen i mindre buketter. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ringla över olja och strö över salt och timjan. Sätt i ugnen i ca 20 min.
  3. Ta ut ugnsplåten med grönsaker, lägg laxen med skinnsidan nedåt mitt i plåten. Smörj laxen med citronsaft, krydda med salt och strö över citronpeppar.
  4. Blanda yoghurt med riven ost. Lägg som ett täcke över laxen. Ställ in i ugn ytterligare ca 10-15 minuter.
  5. Servera laxen med ugnsrostade grönsaker.

Tips! Blanda frusen eller färsk dill i såsen för att få ytterligare lite fiskprägel på laxen.

Näringsvärden per portion lax med ugnsrostade grönsaker

Energi 2360.3 kJ / 564.1 kcal
Fett
varav mättat fett
30
8.5
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
31.5
15.3
8.8
Protein 35.3

Vad tycker du om lax med ugnsrostade grönsaker?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.