Vegetarisk grönsakslasagne
2017-10-26 08:43:39

Grönsakslasagne vvdb.se
Vegetarisk grönsakslasagne

Som tidigare nämnt har jag väldigt många olika sorters lasagne i min lilla databas. Denna vegetariska grönsakslasagne är en av favoriterna.

Vi är allätare hemma hos oss. Kött slinker ner. Lika så fisk och kyckling. Pasta, rotfrukter, ris, matvete och potatis - allt äts och inget ratas. En varierad kost är den bästa, om du frågar mig. Att av princip rata någon slags mat, till exempel vegetarisk sådan, är att gå miste om så mycket gott och blandat.

Av de två helt vegetariska (lakto-ovo) lasagnerna i vår arsenal är grönsakslasagne vår favorit, även om den vegetariska lasagnen med Keso är god, den med. Men det blir något för ett framtida inlägg. Den enda nackdelen med grönsakslasagnen är förstås den, att precis som allt annat som "körs i ugn" så blir den brun-gul till färgen. Brun mat ser inte så hälsosam ut, och ja, jag vet inte om mat nödvändigtvis är hälsosam för att den är vegetarisk, men ändå. Den känns hälsosam i alla fall. Och god är den, förstås!

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 9 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Grönsakslasagne ingredienser/instruktioner

Grönsakslasagne: 200 g morot, 1 st zucchini, 150 g gul lök, 10 g vitlök, 10 g rapsolja, 2.5 g sambal oelek, 400 g krossade tomater, 1 dl vatten, 2 dl minifraiche (5%), 1 st salt & peppar, 0.5 tsk socker, 1 msk torkad basilika, 150 g vitost (10%), 200 g färska lasagneplattor, 1 påse bladspenat, 1 påse sallad, 250 g körsbärstomat

  1. Sätt ugnen på 225º.
  2. Skala och skär morötter i halvmånar. Tärna zucchini. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja tillsammans med morötter. Tillsätt zucchini, sambal oelek, krossade tomater, vatten, fraiche, salt, peppar och socker. Låt puttra 10 minuter.
  3. Tillsätt basilika och smaka ev av med mer sambal, salt och peppar.
  4. Smula vitost och lägg samman lasagnen. Börja med lite sås i botten på en ugnsform. Lägg på lasagneplattor och varva sedan spenat, vitost, sås och lasagneplattor. Avsluta med sås överst.
  5. Ställ in i ugn ca 20 minuter. Servera med sallad och tomater.

Tips. Vill du ha mer sås kan du låta lite gräddmjölk puttra med bland krossade tomater och grönsaker. Har du majs över kan du blanda den i salladen tillsammans med tomater.

Näringsvärden per portion grönsakslasagne

Energi 1483.4 kJ / 354.5 kcal
Fett
varav mättat fett
10.7
4.7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
43
14.5
6.6
Protein 16.7

Vad tycker du om grönsakslasagne?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.