Lax med vitvinsås är vardagslyx
2018-02-05 04:38:38

Lax med vitvinsås vvdb.se
Lax med vitvinsås är vardagslyx

Om det är en helt vanlig, icke-speciell, vardag, men man ändå vill äta något som livar upp tillvaron lite grand, samt är väldigt enkelt att tillreda, då är lax med vitvinsås ett utmärkt recept.

Lax är ju i princip lyxmat, vad man än gör med den, eller hur? Men denna måltid känns ändå lite så där extra speciell. Dessutom är lax väldigt nyttigt som ni vet. Lax innehåller mycket protein, B-vitamin, D-vitamin, selen och magnesium. Dessutom innehåller lax nyttiga fetter, som omega-3, vilket är viktigt för hjärnan, blodkärlen, synen och vårt nervsystem. Så ät lax, med gott mod och välbehag!

Sa jag att den var enkel att göra? Yep, det stämmer det. Enkel. God. Lyxig! Framför allt är det såsen med smak av vitt vin som gör denna rätt värd att tillredas. Vitvinsåsen sätter en underbar smak på den annars rätt tråkiga potatisen - jag menar, när är vanlig kokt potatis så där vidare värst gott, om man inte sätter smak på den med en god sås? Just det, nästan aldrig!

Och broccoli är ju nästan som godis och nyttigt så det förslår, så.. ja, det finns egentligen ingen ursäkt att inte prova det här receptet.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Lax med vitvinsås ingredienser/instruktioner

Laxen: 800 g potatis, 500 g lax, 1 st citron, 1 st salt & peppar, 250 g broccoli

Sås: 1 st schalottenlök, 5 g flytande margarin, 1 dl vitt matlagningsvin, 2 dl matlagningsgrädde (4%), 1 msk fiskfond, 8 g maizena redning, 1 st salt & peppar

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala och koka potatis.
  3. Lägg lax med skinnsidan nedåt på en bakpappersklädd plåt. Riv över citronskal och pressa över citronsaft, krydda med salt och peppar. Tillaga i ugn ca 15 minuter eller tills den är precis klar.
  4. Finhacka lök och stek i margarin. Häll på matlagningsvin, matlagningsgrädde och fond, låt det puttra ca 5 minuter. Blanda ner redning, smaka av med salt och peppar.
  5. Dela broccoli i mindre buketter och koka hastigt i lättsaltat vatten.
  6. Servera laxen med potatis, sås och broccoli.

Tips! För annan smak på såsen, tillsätt lite färsk eller frusen dill.

Näringsvärden per portion lax med vitvinsås

Energi 2205.8 kJ / 527.2 kcal
Fett
varav mättat fett
23.4
4.6
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
42.2
6.2
5.9
Protein 32.8

Vad tycker du om lax med vitvinsås?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.