Fisksoppa med aioli delar familjen
2020-04-16 11:10:57

Fisksoppa med aioli vvdb.se
Fisksoppa med aioli delar familjen

Fisksoppa med aioli överraskade rejält och delade familjen i två läger. Läger 1 (jag) som älskade soppan. Läger 2 (min fru) som inte älskade den.

Basen i soppan är krossade tomater som tillsammans med cirka en deciliter färskpressad apelsinjuice coh en rejäl skvätt vitt vin ger en väldigt fruktig söt-syrlig smak till fisksoppan. Jag verkligen älskade smakkombinationen men min fru som inte är stormförtjust i tomat, men för det mesta tolererar krossade tomater i grytor och soppor, tyckte det var för mycket.

Det matiga i soppan är tre sorters lök (purjo, gul och vit) samt paprika (röd) och morot. För att vara en fisksoppa innehåller den inte speciellt mycket fisk - endast 300 gram torsk till fyra portioner. Visst, det ska i 100 gram räkor också, men ändå...

Skall du servera denna rätt till en fransman så påstå för allt i världen inte att den serveras med aioli, för då blir du strypt. Att kalla lättmajonnäs, vitlök och dijonsenap för aioli är inget annat än fel. Soppan serveras med denna lättmajonäscreme och varm nybakad surdegsbaguette.

När detta inlägg publiceras har jag bloggat om cirka 285 unika recept. De första åren kom ett blogginlägg ut var tredje dag, vilket på senare tid har blivit ett var fjärde dag. Min receptdatabas innehåller över 700 recept, men väldigt många recept kommer aldrig att testas av den simpla anledningen att man inte vill äta viss mat helt enkelt. Jag är dessutom nybliven far till en liten grabb, vilket förstås tar mycket tid, och det man äter reduceras ofta till gamla beprövade recept man vet att man gillar samt går snabbt att tillreda. Kontentan av det hela är att blogginlägg och recept kommer att publiceras mer sällan från och med nu. I den mån jag kan kommer jag förstås skriva så mycket som går, men som sagt, det kommer inte bli schemalagda recept var fjärde dag. Jag hoppas ni läsare (typ alla ni tre) har översikt och förståelse för detta.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 9 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Fisksoppa med aioli ingredienser/instruktioner

Fisksoppa: 75 g gul lök, 200 g morot, 125 g purjolök, 200 g röd paprika, 5 g vitlök, 10 g rapsolja, 400 g krossade tomater, 18 g tomatpuré, 1 st apelsin (rivet skal och saft), 5 dl vatten, 2 tärning kycklingbuljong, 2.5 dl vitt matlagningsvin, 1 tsk torkad timjan, 2 tsk socker, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 300 g torsk, 1 förp räkor, 250 g surdegsbaguette

Aioli: 60 g lättmajonnäs, 10 g vitlök, 10 g dijonsenap

  1. Börja med aiolin. Blanda majonnäs med pressad vitlök, dijon och en nypa salt. Ställ undan till servering.
  2. Skala och strimla löken, skiva morötterna och purjolöken och skär paprikan i bitar. Krossa vitlöken med en kniv. Fräs grönsakerna i olja i en stor kastrull utan att de får färg.
  3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, rivet apelsinskal, apelsinsaft, vatten, buljongtärningar/fond, matlagningsvin, timjan, socker, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda sakta i ca 20-30 minuter.
  4. Skär fisken i bitar och lägg i soppan. Låt sjuda ett par minuter tills fisken är precis klar. Överkoka inte.
  5. Lägg ner avrunna räkor i soppan och låt bara bli varma.
  6. Lägg en klick aioli i soppan och servera med baguette.

Tips. I matkassen finns fullkornsbaguetter då det är ett gott tillbehör till soppan. Men om du vill äta soppan utan baguette kan du dra av 4 SmartPoints.

Näringsvärden per portion fisksoppa med aioli

Energi 1833.8 kJ / 438.3 kcal
Fett
varav mättat fett
9.9
1.4
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
58.7
23
5.9
Protein 29.2

Vad tycker du om fisksoppa med aioli?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.