Räkna ut SmartPoints

Formeln för att räkna ut SmartPoints på ett livsmedel eller på ett recept är hemlig. Ungefär lika hemlig som receptet på CocaCola. Det vill säga... inte hemlig alls!

Däremot så att det är lättare att krama vatten ur en sten än att få ViktVäktarna att avslöja den. ViktVäktarnas tidigare formler för att beräkna poäng, till exempel ProPoints (PointsPlus i USA), är visserligen patenterade, men det innebär inte att du inte får använda dem. Dessutom måste sådana formler skrivas i klartext i patentet, vilket innebär att de inte är speciellt hemliga - om du bara tar dig tid att söka reda på, och orkar läsa igenom, patentet.

ViktVäktarna Flex

Den 12 november 2017 infördes ViktVäktarnas senaste program - ViktVäktarna Flex - som baseras på SmartPoints men med en rejält utökad nollpointslista (zero points food) innehållande mat som är svår att "äta för mycket av". Produkter som ägg, kyckling, fisk (inklusive lax) etc är numera nollpoängsmat

Vid tiden då CalorieLab.com publicerade deras reverse engineerade SmartPoints-formel fanns inget patent på SmartPoints. Jag vet inte huruvida det finns ett nu eller inte. I vilket fall som helst så verkar denna formel stämma bra överens med de SmartPoints vi hittar i olika recept.

Jag vill understryka att denna formel inte är bekräftad på något sätt, men är sannolikt helt korrekt.

We did another dive into Weight Watchers published patent applications, but as yet we’ve found no trace of the SmartPoints formula. So we read the marketing materials, and then we rolled up our sleeves and started analyzing sample nutrition data, keeping in mind what we had learned from the PointsPlus patent documents about how Ms. Miller-Kovach and her team like to structure formulas. And the solution came quicker than we expected. Without further delay, here’s CalorieLab’s conjectured SmartPoints formula...
CalorieLab.com

Räkna ut ProPoints

Formeln för att räkna ut ProPoints har funnits på nätet länge, så jag tänkte att jag lika gärna kunde lägga till en kalkylator för ProPoints också. Okej, så formeln har funnits länge, men hur man skall använda den är jag inte helt säker på. Ingående värden är protein, fett (jag antar totala mängden, inte bara mättat fett), kolhydrater (dvs totala mängden, inte bara sockerarterna) och kostfibrer. Här blir det extra knöligt, för kostfibrer är också kolhydrater. Så ska man räkna dessa två gånger? Det framgår inte helt tydligt i de källor jag använt. Det är också viktigt att veta att ProPoints är det system VV använde i Europa mellan 2010 och slutet av 2015. I USA användes dock PointsPlus och det är inte samma sak som ProPoints - om än snarlikt.

Om ni som läser detta kan informera mig om hur man skall ange de ingående värdena till ProPoints, vänligen informera mig.

SmartPoints-kalkylator

Kcal (kilokalorier) anges som heltal. Socker, mättat fett och protein anges i gram, som hel- eller decimaltal. Använd punkt ( . ) som decimaltecken.

Räkneexempel: 100 gram chips med smak av sourcream och lök, ifrån en känd tillverkare, innehåller 525 kcal. 51 gram kolhydrater - varav 3.7 gram sockerarter, 33 gram fett - varav 2.5 gram mättat fett samt 6 gram protein. Mata in detta i kalkylatorn och du får 16 SmartPoints till svar. Chips är gott... men inte nyttigt.

Notera att många livsmedel, så som frukter och grönsaker anses ha 0 SmartPoints även om de naturligtvis innehåller både kalorier, fett och socker. Hur detta tas i beaktning när man räknar ut SmartPoints på hela recept vet jag inte med säkerhet.

ProPoints-kalkylator

Alla värden anges som som hel- eller decimaltal. Använd punkt ( . ) som decimaltecken.