Örtpanerad sej
2023-01-25 11:33:01

Örtpanerad sej vvdb.se
Örtpanerad sej

Örtpanerad sej är ett recept från Hello Fresh. Vi fick ett erbjudande om att testa deras matlåda och bara betala för frakten. Tre recept, fyra portioner, dvs 12 måltider för 49 kronor kunde vi ju bara inte säga nej till.

Med tanke på att bara kycklingen i ett av recepten skulle kostat cirka 80 kronor att köpa i butik, så var ju 49 kronor för 12 måltider, som dessutom levererades hem till dörren, helt klart värt att testa. Men detta är inte ett sponsrat blogginlägg och jag tänker inte säga mer om det nu. Men insikten om att det inte är ett ViktVäktar-recept gör det kanske lättare att förstå varför maten har så höga points/många kcal1.

Maten i sig var på det hela taget helt rätt god. Ugnsrostade rotfrukter är ju aldrig fel, liksom. Att däremot "skära dem till pommes" var ju bara att glömma. Nä, jag skivade och skar allt i lagom stora bitar helt enkelt. Själva fisken var dock rätt smaklös. Den smakade vit fisk, vilket må hända kanske inte är så underligt, eftersom det är precis det sej är. Men paneringen hade typ ingen smak av varken citron, dill eller persilja.

Såsen, som bestod av yoghurt, dill och persilja var dock smakrik, och ruccolan med citron-dressing var riktigt trevlig (speciellt med tanke på att jag normalt inte gillar ruccola).

1 Väldigt mycket onödiga kalorier orsakas av att man använder betydligt mycket mer olivolja än vad du skulle hitta i ett recept från ViktVäktarna. Men om du drar ner på oljan och bara använder två matskedar (c:a 30 gram) istället för fem (cirka 75 gram) samt minskar mängden yoghurt till 2 dl matlagningsyoghurt (8%), istället för 3 dl (10%), så blir det bättre: 14 points (459 kcal) per portion. Och du kan förstås dra ner på detta ännu mer om du känner för det, men då får du räkna poäng/kcal själv!

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 19 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Örtpanerad sej ingredienser/instruktioner

Fisken: 500 g sej, 30 g olivolja, 0.5 st citron (endast juice), 50 g panko, 0.5 bubbla persilja, 0.5 bubbla dill

Rotfrukterna: 500 g potatis, 400 g morot, 400 g rödbeta, 30 g olivolja, 1 st salt & peppar

Yoghurtsåsen: 300 g matlagningsyoghurt, 0.5 bubbla persilja, 0.5 bubbla dill, 1 st salt & peppar

Salladen: 70 g ruccola, 15 g olivolja, 0.5 st citron (endast juicen), 5 g strösocker

  1. Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Skär rödbeta, morot och potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills gyllene.
  2. Finhacka persilja och dill. Pressa citronen. Skölj rucola. Blanda olivolja, hälften av citronjuicen, socker, en nypa salt och peppar i en medelstor skål. Rör i rucola med dressingen precis innan servering.
  3. Blanda yoghurt med hälften av dillen och persiljan i en liten skål. Krydda med salt och peppar, och ställ åt sidan.
  4. Blanda panko, olivolja, den andra hälften av citronjuicen, resterande dill och persilja i en skål. Torka försiktigt av fisk med hushållspapper och krydda den med en nypa salt och peppar. Panera fisk i pankomixen.
  5. Placera fisk på en ny plåt med bakplåtspapper och toppa med resterande pankomix. Baka fisk i ugnen i 10-12 min, tills genomstekt, när det återstår 10 min av pommes tillagningstid.

Tips. Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Näringsvärden per portion örtpanerad sej

Energi 2442.6 kJ / 583.8 kcal
Fett
varav mättat fett
26
6.7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
51.4
21.3
7.8
Protein 32.3

Vad tycker du om örtpanerad sej?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.