Pannbiff med stekt lök och potatismos
2022-04-22 16:14:01

Pannbiff med stekt lök och potatismos vvdb.se
Pannbiff med stekt lök och potatismos

Pannbiff med stekt lök och potatismos är väl ungefär så svenskt det kan bli.

Leif Mannerström säger att köttfärs är den viktigaste och bästa svenska råvaran i våra kök, och jag håller med. Det finns hur mycket olika läckra saker man kan göra med alla sorters färs som helst. Och lök vill jag påstå är en av de mest viktiga och basala grönsakerna som finns.

Löken bryns gyllene och får sedan puttra i en blandning av kalvfond och rödvinsvinäger, salt och en nypa socker.

Pannbiffen kan stekas helt och hållet i en panna på spisen, eller ugnsstekas. Själv försöker jag att undvika att steka för mycket på spisen eftersom det både osar och skvätter flott åt alla håll och kanter. Jag brukar bryna ytan och se till att biffarna får vackra ränder i grillpannan, och sedan köra klart dem i ugnen - 220 grader i cirka 10 minuter brukar vara lagom.

Detta mos består bara av potatis som kokts i grönsaksbuljong. När potatisen är mjuk, mosas (och pressas) den tillsammans med den sparade buljongen. Moset blir således smalare och en aning mindre mäktigt jämfört med vanligt potatismos. Men smaken är det inget fel på alls!

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Pannbiff med stekt lök och potatismos ingredienser/instruktioner

Potatismos: 800 g potatis, 1 tärning grönsaksbuljong, 1.5 tsk salt, 2 krm peppar

Pannbiff: 500 g nötfärs (10%), 1 st ägg, 24 g ströbröd, 0.5 dl lättmjölk, 1 tsk salt, 0.5 tsk svartpeppar, 10 g rapsolja

Stekt lök: 300 g gul lök, 10 g flytande margarin, 0.5 msk rödvinsvinäger, 1 msk kalvfond, 1 dl vatten, 0.5 tsk salt, 1 nypa socker, 250 g morot

  1. Skala och koka potatis med buljongtärning. Slå av vattnet (spara lite till att späda med) och mosa potatisen, krydda med salt och peppar.
  2. Skala och skiva löken tunt, stek den på låg värme i margarin. Slå på vinäger och fond när löken mjuknat och låt sjuda tills vätskan försvunnit. Smaka av med salt och ev en nypa socker.
  3. Blanda färs, ägg, ströbröd och mjölk ordentligt. Krydda med salt och peppar. Forma till biffar och stek i olja tills de fått fin färg och är genomstekta.
  4. Lägg löken på biffarna och servera med potatismos och morötter.

Tips. Servera med lingon.

Näringsvärden per portion pannbiff med stekt lök och potatismos

Energi 2142.7 kJ / 512.1 kcal
Fett
varav mättat fett
21.2
7.6
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
44.1
6.5
5.9
Protein 32.8

Kommentarer

2023-02-10 10:09:05 bob kommenterade:

varför är den helt bränd

2023-02-10 14:49:25 VVDb.se svarade:

Vissa gillar dem välstekta.

Vad tycker du om pannbiff med stekt lök och potatismos?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.