Okonomiyaki - japanska kålpannkakor
2022-04-17 11:55:11

Okonomiyaki är en japansk kålpannkaka. Låter det underligt? Ja, kanske, men det är också väldigt gott. I det här receptet använder vi förutom basingredienserna, även gari, salladslök och kalkonbacon.
Basingredienserna är ägg, mjöl och vatten till smeten, samt finstrimlad vitkål.
Förutom finstrimlandet av vitkålen, är det en maträtt som går ganska snabbt att tillreda. Ja, såsen tar en stund, men den kan tillagas i förväg eller helt bytas ut mot färdig sås från hyllorna med mat "från hela världen".
Det skall tilläggas att den gari ("Sushi Ginger" från Blue Dragon) var väldigt stark, så smaka på den innan du använder den i din mat. För mig blev maten perfekt, men min fru har lite känsligare tunga.
Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Okonomiyaki ingredienser/instruktioner
Smet: 4 st ägg, 240 g vetemjöl, 2.5 dl vatten, 0.5 tsk salt, 500 g vitkål, 60 g salladslök, 45 g gari (inlagd ingefära), 110 g kalkonbacon
Okonomiyakisås: 50 g worcestershiresås, 50 g japansk soja, 0.5 dl vatten, 15 g färsk ingefära, 30 g vitvinsvinäger, 24 g strösocker, 3 g majsstärkelse
- Vispa ihop ägg, vetemjöl och vatten.
- Strimla vitkålen och hacka salladslök och ingefära.
- Häll kålblandningen i smeten och rör runt till en jämn smet.
- Rör ihop alla såsingredienserna, utom majsstärkelsen, i en kastrull. Spara lite vatten.
- Koka upp under omrörning.
- Blanda ut majsstärkelse med vattnet och tillsätt i såsen.
- Koka upp så att såsen tjocknar, rör hela tiden så det inte bränns. Låt svalna.
- Värm en stekpanna med olja. Häll i hälften av smeten och stek den första pannkakan på medelvärme i cirka 5 minuter. Lägg gärna på ett lock så håller sig värmen kvar bättre.
- Lägg baconskivorna på pannkakan och vänd den upp och ner. Stek den i ytterligare fem minuter under lock.
- . Ringla över generöst med sås
Tips! Toppa med majonnäs och med torkade alger.
Näringsvärden per portion okonomiyaki |
|
---|---|
Energi | 1755.6 kJ / 419.6 kcal |
Fett varav mättat fett |
8.4 2 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
62.8 16.4 5.7 |
Protein | 20.9 |