Rik och fyllig chicken korma
2017-09-24 19:40:12

Chicken Korma vvdb.se
Rik och fyllig chicken korma

Korma med kyckling är en av det indiska kökets verkliga höjdpunkter om ni frågar mig. Chicken korma är en curryrätt, kryddad med bland annat spiskummin, kanel och kardemumma.

Det doftar ljuvligt när man bryner lök och vitlök i de torra kryddorna, och doften av korman sprider sig till varenda vrå av lägenheten när den står och puttrar på spisen, efter det att man har tillsatt kyckling, yoghurt och kokosmjölk.

Det är dock en viktväktarrätt vi pratar om och som sådan är den naturligtvis tillredd på kokosmjölk light, fettsnål matlagningsyoghurt och väldigt lite fett vid stekning av kyckling och fräsning av lök och vitlök. Det leder ofrånkomligen till att vv-varianten av curryn helt enkelt inte riktigt når fram. Den har definitivt rätt kryddsmak, men den är en aning vattnig eller "tom" i smaken på något vis. Men jag kom på en lösning (och vi säger inget till ViktVäktarna... hemlighet, ok?)

När man självscannat på den lokala Citygross-butiken har man fått ta två gratisprover av Njie Kvarg Bearnaise. Jag kan ju aldrig säga nej till något som är gratis, så jag har förstås plockat på mig ett gäng burkar (varit där två gånger, tagit två burkar varje gång. Den snåla, ondskefulla borgaren i mig snikar alltid till sig så mycket som möjligt). Efter att ha fixat till min och min frus matlådor, så kom jag på att jag hade denna låtsas-bearnaise i kylen och kände att jag helt enkelt bara var tvungen att smaka på den. Jag öppnade en burk och tog en tesked. Mja... Njie Bearnaise smakar ju inte bearnaisesås direkt. Det smakar som "kvarg med mild smak av bearnaise" eller "kvarg av bearnaisekaraktär". Jag smakade lite till och plötsligt slog den stora genihammaren mig rakt i skallen så det tjongade till rejält. En ordentlig dos "bea" åkte ner i min matlåda och rördes runt. Nyfiket och försiktigt smakade jag på korman. Hade jag skapat ett monster eller var det dags att ringa Gordon Ramsay och förklara hur överlägsen i köket jag är?

Hade jag haft Ramsays telefonnummer hade jag ringt. Korman smakar nu exakt som den ska. Och kvarg-bea-mojset innehåller bara 92 kcal per 100 gram, så jag lär inte dö fettdöden av en halv matsked tillsatt i maten heller. Lyckat, helt enkelt!

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Chicken Korma ingredienser/instruktioner

Grytan: 150 g gul lök, 600 g kycklingfilé, 10 g rapsolja, 10 g vitlök, 2 dl matyoghurt (8%), 2 dl kokosmjölk light, 1 tärning kycklingbuljong, 0.5 st lime, 1 tsk salt, 180 g ris, 250 g broccoli, 0.5 kruka koriander

Kryddpasta: 15 g rapsolja, 1 tsk kanel, 1 msk torkad koriander, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk spiskummin, 1 tsk kardemumma, 0.5 tsk cayennepeppar, 2 tsk malen ingefära

  1. Skala och hacka lök.
  2. Skiva kyckling och bryn i olja i en stekpanna, ställ åt sidan.
  3. Blanda ihop alla torra kryddor till kryddpastan i en skål. Häll rapsolja i en stor gryta och tillsätt de torra kryddorna, lök och pressa ner vitlök.
  4. Blanda ner yoghurt, kokosmjölk, buljongtärning, limesaft och salt. Lägg i kycklingen och låt koka på medelvärme ca 1 timme.
  5. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  6. Blanda ner broccolibuketter i kycklinggrytan och låt puttra med några minuter på slutet.
  7. Servera med ris och toppa med färsk koriander.

Tips! Skaka kokosmjölken innan du öppnar förpackningen. Frys in det du inte använder. Servera med en klick yoghurt.

Näringsvärden per portion chicken korma

Energi 1937.6 kJ / 463.1 kcal
Fett
varav mättat fett
16.7
6.3
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
40.1
4.6
2.2
Protein 36.7

Vad tycker du om chicken korma?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.