Mexikansk lasagne är brutalt gott
2017-10-08 12:00:13

Mexikansk lasagne vvdb.se
Mexikansk lasagne är brutalt gott

Jag tror det finns 11 olika recept på lasagne i min databas, men mexikansk lasagne slår dem alla. Till skillnad från majoriteten av de alternativa lasagnerna (vegetarisk lasagne, grönsakslasagne, fisklasagne, skinklasagne etc ) är detta en alldeles utmärkt lasagne på köttfärs och massor av ost.

Ja, ja, det är väl kanske inte direkt massor av ost egentligen, men jämfört med andra VV-lasagner är 1.5 dl rätt rejält, även om det bara är lättost med 17% fett.

Som så ofta annars är köttfärsen naturligtvis utdrygad med riven morot - något som fungerar utmärkt, speciellt om man river moroten riktigt fint. Vet man inte om att det är riven morot i färsen, skulle man aldrig kunna gissa det när man äter lasagnen. I övrigt smaksätter man den med lök (och jag, även med vitlök). Det mexikanska kommer ifrån... ja, du kan gissa det själv... en rejäl dos spiskummin.

Receptet säger att man skall fräsa morötter, lök och färs tillsammans med kryddor i en panna, och sedan koka till tomatsåsen i en annan kastrull, varefter färs och tomatsås skall varvas med lasagneplattorna. Något jag naturligtvis högaktningsfullt struntar i. Nej, ner med såsingredienserna bara, i samma gryta som färsen steks. Det blir en härlig, rejäl köttfärssås av det hela.

Frugan gav lasagnen toppbetyget fem leenden av fem möjliga. Woot!

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Mexikansk lasagne ingredienser/instruktioner

Lasagne: 400 g nötfärs (10%), 1 tsk rapsolja, 1 tsk spiskummin, 1 tsk salt, 1 tsk paprikapulver, 2 tsk oregano, 2 krm svartpeppar, 2 st morötter, 1 st gul lök

Tomatsås: 2 förp krossade tomater, 1 st grönsaksbuljongtärning, 2 tsk salt, 1 tsk socker, 0.5 tsk svartpeppar, 3 msk balsamvinäger, 200 g färska lasagneplattor, 2 dl riven ost (17%), 0.5 st romansallad

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Bryn färs i oljan och krydda med spiskummin, salt, paprikapulver, oregano och svartpeppar.
  3. Skala och riv morot och lök och blanda ner i färsröran.
  4. Koka upp krossade tomater med buljongtärningen och krydda upp dem med salt, socker, svartpeppar och vinäger.
  5. Varva tomatsås, färsröra och lasagneplattor i en ugnsfast form, börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost och gratinera i ca 25 min.

Servera med sallad Tips! Tänk på att använda en lite mindre form om du vill få en högre lasagne.

Näringsvärden per portion

Energi 2112.4 kJ / 504.9 kcal
Fett
varav mättat fett
19.4
8.9
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
44.4
16.3
5.8
Protein 35

Vad tycker du om mexikansk lasagne?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.