Rysligt god pastagratäng med kalkonbacon
2017-10-11 09:45:24

Det är söndagkväll och man är både trött och sliten efter en hård helg med fes... jag menar frivilligt deltagande och hårt kroppsarbete i den sportförening man är med i!
Då har man ofta inte lust att ställa sig vid spisen och tillaga en trerätters med långkok och annat jobbigt. Nej, det är då man vill laga till en pastagratäng med kalkonbacon - vi använde faktiskt kycklingbacon, för kalkonbaconet var slut när vi handlade. Och är du inte petnoga med SmartPoints och sånt, så kan du säkerligen köra med vanligt bacon också.
Detta är faktiskt ytterligare ett VV-recept som innehåller förvånansvärt mycket ost - men inte klagar jag för det! Ost är gott!
Denna ypperliga maträtt både fyller en hungrig mage och gör smaklökarna glada på ett sätt som passar både stora som små.
Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Pastagratäng med kalkonbacon ingredienser/instruktioner
Pastagratäng med kalkonbacon: 250 g pasta, 220 g kalkonbacon, 125 g purjolök, 5 g vitlök, 20 g flytande margarin, 18 g vetemjöl, 4 dl lättmjölk, 1 st salt & peppar, 80 g riven ost (24%), 0.5 st romansallad, 250 g körsbärstomat
- Sätt ugnen på 200°.
- Koka pastan knappt färdig.
- Strimla kalkonbacon och purjolök, skala och finhacka vitlöken.
- Knaperstek kalkonbacon i en stekpanna, sänk sedan värmen och tillsätt purjolök, vitlök och margarin. Stek tills purjolöken mjuknar. Blanda sedan i mjölet och tillsätt därefter mjölken, lite i taget, under konstant vispning så att såsen tjocknar.
- Stäng av plattan, smaka av med salt och peppar och tillsätt hälften av den rivna osten.
- Blanda såsen med den kokta pastan i en ugnssäker form. Toppa med resterande ost och gratinera i ugn ca 15 minuter.
- Servera med sallad och tomater.
Tips! Lägg gärna på folie efter halva tiden, pasta som sticker upp kan lätt brännas och bli torra.
Näringsvärden per portion pastagratäng med kalkonbacon |
|
---|---|
Energi | 2043.2 kJ / 488.3 kcal |
Fett varav mättat fett |
15.4 6 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
55.8 9 4.2 |
Protein | 29.1 |