Njut av kasslergratäng pizza style
2017-11-01 07:47:11

Kasslergratäng pizza style vvdb.se
Njut av kasslergratäng pizza style

Nästan en gång i månaden, vid tiden för den stora veckohandlingen, slinker det ner en bit kassler i varukorgen. Föga förvånandet kanske, eftersom kassler är så mångsidigt och gott. Och inte helt sällan används den till en kasslergratäng pizza style.

Varför den kallas "pizza style" vet jag inte riktigt. Måhända för att den innehåller en rejäl dos chilisås och kryddas med oregano. Som ni vet är ju numer allt som kryddas med spiskummin "mexikanskt" eller "taco style" och hakar man på trenden, så blir allt med oregano och tomat "pizza style".

Skit samma, vem bryr sig? Det är gott och det är huvudsaken, eller hur? Det är dessutom väldigt lätt att göra och går fort att fixa till. Och kassler är ju något som uppskattas av de flesta, så med största sannolikhet kommer ingen klaga över att denna maträtt serveras. Det som sätter pricken över i:et i detta recept är panko¹. Det ger gratängen en härlig yta, utan att man fläskar på med en massa ost. (Fast är man lite rebelliskt lagt har man på ost ändå. In your face, SmartPoints, am I right?

¹Panko är ett slags asiatiskt ströbröd. Det är gjort på vittbröd och kommer i flingor snarare än smulor som vanligt ströbröd. Det ger en krunchig yta på mat utan att maten steks hårt/friteras.

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Kasslergratäng pizza style ingredienser/instruktioner

Kasslergratäng pizza style: 500 g kassler, 75 g gul lök, 5 g vitlök, 125 g purjolök, 5 g flytande margarin, 2 dl minifraiche (5%), 0.5 dl lättmjölk, 40 g chilisås, 6 g tomatpuré, 1 msk torkad oregano, 2 msk panko ströbröd, 250 g ris, 0.5 st romansallad, 250 g körsbärstomat

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Strimla kasslern och lägg i en ugnssäker form.
  3. Skala och finriv lök och vitlök. Strimla purjolök. Hetta upp flytande margarin i en kastrull och fräs lök, vitlök och purjolök.
  4. Rör i fraiche, mjölk, chilisås, tomatpuré och oregano. Låt koka upp.
  5. Bred såsen över kasslern och strö lite oregano samt ströbrödet över. Sätt in i ugn ca 15-20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
  6. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  7. Servera gratängen med ris, sallad och tomater.

Tips. Det går fint att strö lite ost över gratängen, tänk bara på att det ökar SmartPoints värdet.

Näringsvärden per portion kasslergratäng pizza style

Energi 1932.6 kJ / 461.9 kcal
Fett
varav mättat fett
6.6
2.8
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
62.8
8.7
4
Protein 34.9

Vad tycker du om kasslergratäng pizza style?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.