Lax med kronärtskocka och potatismos
2017-11-07 07:33:36

Här har vi ett fantastiskt laxrecept: lax med kronärtskocka och potatismos. Jag är väldigt förtjust i lax. Jag är väldigt förtjust i potatismos. Jag är väldigt förtjust i ugnsrostade grönsaker.
Så vad kan vara bättre än lax med potatismos och ugnsrostade grönsaker?
Potatismoset (eller "mooset" som jag brukar skriva för skojs skull) är ett helt vanligt mos - inget konstigt med andra ord. När potatisen är klar, mosa den på lämpligt sätt (pressa den med en potatispress, stompa den med potatisstöt, dunka den ilsket med knytnäven, you know, whatever rocks your world). Blanda med mjölk och lite flytande margarin och vispa runt. Personligen gillar jag väldigt slätt moos, så jag kör det alltid med elvisp efter att jag har stompat potatisen. Krydda lite med salt och peppar.
Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Lax med kronärtskocka och potatismos ingredienser/instruktioner
Laxen: 500 g lax, 200 g röd paprika, 1 burk kronärtskockshjärtan, 75 g vitost (10%), 1 st lime
Potatismos: 800 g potatis, 5 g flytande margarin, 1 dl lättmjölk
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala och koka potatis till moset.
- Lägg laxen i en ugnsform med skinnsidan nedåt. Salta och peppra.
- Skär paprika och kronärtskockshjärtan i mindre bitar och lägg i formen. Smula över salladsost. Ställ in i ugn 15 minuter eller tills laxen är klar.
- Stöt potatisen med margarin och mjölk till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
- Ta ut ugnsformen och riv limeskal över fisken. Servera tillsammans med mos.
Tips. Om potatisen ser fin ut behöver den inte skalas, det blir då lite grövre stomp istället för lent mos, gott och näringsrikt.
Näringsvärden per portion lax med kronärtskocka och potatismos |
|
---|---|
Energi | 2646.9 kJ / 632.6 kcal |
Fett varav mättat fett |
37.6 6.7 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
34.7 3.6 4.4 |
Protein | 33.4 |