Per Morbergs pasta med svampsås
2017-11-10 08:21:45

Pasta med svampsås vvdb.se
Per Morbergs pasta med svampsås

När jag var ute på landet, i slutet av oktober, så sprang jag av en slump på en hel armé med svarta trumpetsvampar som bara stod där och såg dryga ut. Föga anade svampen att jag skulle skörda den och göra en pasta med svampsås av den.

Det visade sig vara 350 gram när den väl var rensad, tvättad och befriad från allehanda småkryp. Enligt min far så smakar svart trumpetsvamp "som att bita en ängel i benet". Världsklass med andra ord! Jag har svamp värdig självaste kungen här. Här är min viktväktarvariant av Per Morbergs pasta med svampsås.

Ja, inte för att jag tänkte ställa mig och göra hemmagjord pasta, men såsen såg enkel och god ut. Bara en halv liter vispgrädde, smör, massor av ost... vänta nu, det var ju inte viktväktarmat direkt! Men det kan vi kanske ändra på! Sagt och gjort, värm upp geniknölarna, ta fram våg och räknesticka. Warp speed, mr Sulu!

Byt ut vispgrädde mot lättmjölk och matlagningsgrädde 4%. Svamp och lök räknas som 0 SP, så har såsen rasat ner från typ en miljard SmartPoints till endast 5 per portion.
Lägg till en standardportion pasta (förslagsvis penne) så har vi en härlig portion pasta med svart trumpetsvampsås på trevliga 11 SmartPoints. Not so shabby, eh?

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Pasta med svampsås ingredienser/instruktioner

Pasta med svampsås: 300 g färsk, rensad svamp, 150 g gul lök, 10 g flytande margarin, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 2.5 dl lättmjölk, 100 g riven parmesan, 1 st salt & peppar, 250 g pasta fettuccine

  1. Koka pastan.
  2. Skär svampen i bitar och hacka löken.
  3. Fräs svampen i margarinet i en stekpanna så att vätska går bort. Lägg i löken och fräs tills den blir gyllengul. Häll i mjölk och matlagningsgrädde och låt koka upp. Låt sjuda i 3-4 minuter.
  4. Riv och rör ner parmesanosten. Salta och peppra efter smak.
  5. Lägg pastan i såsen och vänd runt ordentligt. Om det blir för stabbigt kan du späda med lite mjölk.

Tips! Svampen bör vara kantarell, trattkantarell, svart trumpetsvamp eller karljohansvamp. Red med lite redning ifall du vill lite tjockare sås. Servera med pasta av grövre slag - penne, fettuccine, conchiglie eller fusilli

Näringsvärden per portion pasta med svampsås

Energi 1768.8 kJ / 422.8 kcal
Fett
varav mättat fett
13.3
7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
51.9
5.4
4.8
Protein 20.6

Vad tycker du om pasta med svampsås?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.