Fried Rice Chicken à la ViktVäktarna
2017-11-19 10:41:16

Fried Rice Chicken vvdb.se
Fried Rice Chicken à la ViktVäktarna

Stekta nudlar och stekt ris är favoriter när jag köper hem mat ifrån den lokala thai-restaurangen. Döm om min förvåning när jag testade detta recept från ViktVäktarna. Fried rice chicken smakar precis som när jag "äter ute" på lunchen.

Riktigt, riktigt gott. När jag lagar denna måltid till mig själv brukar jag lyxa till den med lite extra grönsaker. Personligen så tycker jag det blir riktigt härligt när man lägger till paprika - gärna grön - i riset.

Den enda nackdelen, om man får säga så, är att det är svårt att få till samma konsistens som de får i restaurangen. Inte så konstigt eftersom dom har stora wok-pannor som värms av öppen låga. Man skall, enligt receptet, steka riset hastigt, på hög värme, annars blir det klibbigt, poröst och mjöligt. Det är riktigt svårt på en vanlig spis och med en vanlig gryta. Så maten ser mest ut som en klibbig, gråbrun massa (med färklickar av rött, grönt och orange här och där), men om man stänger ögonen och låter näsan och tungan betygsätta maten så blir betyget inget annat än femstjärnigt!

Precis som när du köper fried rice på din lokala kina- eller thai-restaurang, så innehåller denna utsökta rätt stekt ägg. Bäst resultat får man om man gör en grop i riset, så ägget kan rinna ner på botten av pannan och steka lite där först, innan du rör runt och blandar ut det i riset. Är du hungrig? Ta ett ägg till. Eller två.

Personligen brukar jag byta ut dom äckliga sockerärterna mot paprika - det går jättefint och så blir det vackra, röda färgklickar i det hela. Du kan, som på bilden, även ha i lite purjolök för vacker och smakrik grön färg.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Fried Rice Chicken ingredienser/instruktioner

Fried rice chicken: 250 g ris, 1 st schalottenlök, 150 g morot, 0.5 förp sockerärter, 600 g kycklingfilé, 30 g rapsolja, 10 g vitlök, 2 msk japansk soja, 0.5 dl sweet chili, 1 st ägg

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt kallna i kylskåp.
  2. Skala och klyfta löken. Skala och skär morot i slantar. Strimla sockerärterna och kycklingen.
  3. Hetta upp oljan i en stor teflonpanna eller en wokpanna på hög värme. Lägg i lök, morot och kyckling. Stek ett par minuter och lägg sedan i sockerärter, pressad vitlök och riset. Stek tills riset börjar få lite yta.
  4. Häll på soja och sweet chili och rör runt. Gör en grop i mitten av stekpannan och stek ägget i gropen. Rör runt och servera.

Tips! Tricket är att ha en riktigt het stekpanna så att riset snabbt blir stekt utan att bli mjöligt och poröst. Tänk också på att låta ägget steka en stund innan du ”bryter” sönder och blandar in det med riset. Toppa med färsk koriander.

Näringsvärden per portion fried rice chicken

Energi 2101.2 kJ / 502.2 kcal
Fett
varav mättat fett
11.4
1.7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
61.6
10.1
3.1
Protein 36.6

Vad tycker du om fried rice chicken?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.