Korv- och potatisgratäng är gott
2017-11-22 11:13:27

Alright, denna maträtt - korv- och potatisgratäng - var ganska underlig. Först och främst var tidsangivelsen för dess ugnsvistelse helt off. Det är i och för sig inte direkt underligt - tryckfelsnisse är framme ibland, även hos ViktVäktarna.
Receptet säger att gratängen skall stå i ugnen i 20 minuter. Pffft! säger jag. I vilken värld då? Efter 20 minuter i ugnen är potatisen (trots att den är mjölig) fortfarande rå. Nej, gratängen behöver minst 35, gärna 40 minuter i ugnen. Och som de flesta puddingar och gratänger blir den bäst om den får stå och "götta till sig" lite grand innan man äter den.
I övrigt har jag bara positiva saker att säga om den, rent smakmässigt sätt. Gratängen var mycket god, och det är ju ändå det viktigaste, tycker ni inte? Den gav mig av någon anledning känslan av att äta sjömansbiff - fast med korv istället för biff. Gott, som sagt. Så vill ni testa detta recept, men glömmer bort att ni har sett det här, och hittar det på nån annan sida där ute på stora, vida Internet, så lägg följande på minnet: 20 minuter i ugnen räcker inte!
Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Korv- och potatisgratäng ingredienser/instruktioner
Korv- och potatisgratäng: 5 g flytande margarin, 800 g mjölig potatis, 500 g VV middagskorv, 2 dl vatten, 0.5 tärning köttbuljong, 1 st äpple, 1 dl majs, 0.5 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 2 tsk torkad timjan, 80 g riven ost (24%), 250 g morot
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i en smord ugnsform. Strimla korven och lägg ovanpå potatisen.
- Tärna äpplet, lägg det och majs ovanpå korven. Häll på buljong. Krydda med salt, peppar och färsk timjan, strö över osten.
- Gratinera i 225 grader ca
20 min35-40 min. Servera med sallad och morötter.
Tips! Håll koll på tiden i ugnen. Ursprungsreceptet sade 20 minuter. 40 minuter är mer rättvisande.
Näringsvärden per portion korv- och potatisgratäng |
|
---|---|
Energi | 2149.4 kJ / 513.7 kcal |
Fett varav mättat fett |
19.1 8.8 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
56.2 12.3 8 |
Protein | 24.6 |