Lax med örttäcke och potatismos är gott
2017-12-04 16:47:07

Lax med örttäcke och potatismos vvdb.se
Lax med örttäcke och potatismos är gott

När farsgubben kom hem ifrån sin operation behövda han lite hjälp i lägenheten, så frugan och jag tänkte att det vore väl mycket trevligare att äta lite riktig mat, så vi plockade ner alla ingredienserna till den lax med örttäcke och potatismos som vi skulle äta, i en påse och begav oss.

Denna rätt känns väldigt underlig första gången man gör den, för man tänker det här kan väl ändå inte bli bra, men det blir det, så har mod och tvivla inte! Hur man gör ett potatismos av potäter, mjölk och smör lär jag väl knappast behöver tala om för er. Laxen, däremot, är inte lika enkel. Eller rättare sagt, det är den visst det, men ändå står man där och kliar sig i huvudet och undrar ska det verkligen vara så här?

Ja, det ska det!

Uppdatering 2018-04-05: Detta recept är det samma som det som kallas lax i ugn med krispigt osttäcke och potatismos. Det enda som skiljer är att man har morötter istället för broccoli, och anger mängden riven ost på ett annat sätt: 40g istället för 3 msk, samt att man gör potatismoset på 1 kg potatis, istället för 800g.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Lax med örttäcke och potatismos ingredienser/instruktioner

Lax: 500 g lax, 2 dl vatten, 1 tärning fiskbuljong, 24 g ströbröd, 3 msk torkad dill, 2 tsk torkad basilika, 25 g riven lagrad hårdost, 0.5 st citron (rivet skal och saft), 0.5 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 250 g broccoli

Potatismos: 800 g potatis, 1 dl lättmjölk, 5 g flytande margarin

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen.
  2. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form. Häll i vatten och smula i buljongtärningen.
  3. Blanda ströbröd, dill, basilika och riven pecorino. Riv i skalet och pressa i saften från citronen. Krydda med salt och peppar. Lägg örtblandningen på laxen. Ställ in formen mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  4. Häll av vattnet från potatisen och stöt eller vispa potatisen tillsammans med mjölk och margarin till ett mos. Krydda med salt och peppar efter smak.
  5. Dela broccoli i buketter och koka hastigt i lättsaltat vatten. Droppa över lite citronsaft vid servering.
  6. Servera laxen med potatismos och broccolibuketter.

Tips. Dela gärna potatis i mindre bitar innan kokning, då går det mycket fortare. Det går också fint att koka broccolin med potatisen de sista 5 minuterna. Byt gärna torkad dill mot färsk eller frusen dill.

Näringsvärden per portion lax med örttäcke och potatismos

Energi 2231.5 kJ / 533.4 kcal
Fett
varav mättat fett
24.5
6
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
38
3.6
5.9
Protein 34.6

Vad tycker du om lax med örttäcke och potatismos?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.