Blomkålspizza med skinka och svamp
2017-12-07 19:02:27

Blomkålspizza med skinka och svamp vvdb.se
Blomkålspizza med skinka och svamp

Blomkålspizza med skinka och svamp är en väldigt god maträtt. Men är det verkligen pizza? Nej, det är det inte. Men, som sagt, det är väldigt gott, så varför inte variera?

Vi har lagat blomkålspizza ett antal gånger där hemma, så jag har lyckats lära mig en del knep och trix för att göra den så bra som möjligt. Det viktigaste knepet är tyvärr också det jobbigaste. Mer om det lite längre ner...

Du kan med fördel börja med att göra tomatsåsen, för den ska koka ner lite grand så den i det närmaste blir som lös tomatpuré i konsistensen. Jag brukar förutom nedanstående ingredienser också pressa i en klyfta vitlök för extra smak. Och håll tillbaka lite på saltet. Jag tar alltid mindre salt än vad som listas nedan, för det blir helt enkelt för salt annars. En smaksak, kanske, men jag gillar inte när mat är för salt.

Receptet säger 15 minuter. Vår ugn där hemma skulle göra en kolbit av pizzan om den fick stå inne så länge. För oss är 5-6 minuter mer lämpligt än en kvart. Så håll koll på din pizza i ugnen, så den inte bränns.

Receptet säger också "ett blomkålshuvud" och när man har ViktVäktarnas Matkasse från City Gross så är det också ett färskt huvud man får. Men till detta recept är det faktiskt bättre med frusen blomkål. När frusen blomkål tinar blir den väldig vattnig och detta vatten måste till största delen pressas ut. Men denna vattniga kål ger faktiskt en bättre "deg" än färsk kål. Och igår fick jag snilleblixten att riva blomkålen frusen, istället för att vänta på att den tinat. Detta gav mig en väldigt finriven, nästan som finriven hårdost, blomkål som kunde läggas i en ren handduk och vridas ur. Jag fick riven kål som i det närmaste såg ut som en klump mandelmassa i handen. Med denna blev det en fin, slät smet som lätt kunde bredas ut på plåten.

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 7 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Blomkålspizza med skinka och svamp ingredienser/instruktioner

Pizzabotten: 750 g blomkål, 2 st ägg, 50 g riven ost (24%), 2 msk fiberhusk, 1 msk torkad oregano, 1 msk torkad basilika

Tomatsås: 2 dl passerade tomater, 1.5 tsk salt, 1.5 tsk socker, 2 krm svartpeppar, 1.5 msk torkad oregano

Topping: 250 g champinjoner, 180 g strimlad skinka, 100 g riven ost (24%)

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Riv blomkålen fint (på rivjärn eller i matberedare/mixer) och blanda med ägg, riven ost, fiberhusk, oregano och basilika. Platta ut degen med hjälp av en slev på en bakpappersklädd plåt och förgrädda i ugn i ca 20-25 minuter.
  3. Koka upp passerade tomater och krydda med salt, socker, svartpeppar och oregano. Låt puttra på svag värme utan lock så att det reduceras ner och blir lite tjockare.
  4. Ta ut botten ur ugnen och bred på tomatsås, lägg på skivade champinjoner och skinka. Strö över ost och gratinera i ugn tills osten fått fin färg, ca 15 minuter. Strö ev över mer oregano.

Tips. Om du fått ett väldigt stort blomkålshuvud, tillsätt gärna 1 ägg till. Övriga ingredienser behöver dock inte justeras. Vill du kan du försteka svampen innan du lägger den på pizzan.

Näringsvärden per portion blomkålspizza med skinka och svamp

Energi 1271.5 kJ / 303.9 kcal
Fett
varav mättat fett
13.4
7.2
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
11.4
8.7
10.3
Protein 28.8

Vad tycker du om blomkålspizza med skinka och svamp?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.