Krämig gryta med pressad potatis
2017-12-13 19:02:03

Krämig gryta med pressad potatis vvdb.se
Krämig gryta med pressad potatis

Vintertid, mörker, kyla, snö... hemskt och kallt. Men i mörkret finns ljus, i kylan finns värme, och på tallriken finns en krämig gryta med pressad potatis. Ja, så här till Lucia behöver man rejäl mat i magen för att orka med alla förberedelser inför jul.

Har man rätt saker hemma går denna gryta väldigt snabbt att göra. Den tar inte längre tid att laga än det tar att koka potatisen. Jag hade dock tyvärr inte helt rätt saker hemma, så jag fick stå lite längre än normalt vid spisen. Men vad gör det?

Vi hade ingen lövbiff i frysen, utan fick köra med högrev. Detta gjorde att grytan fick puttra lite extra innan köttet var mört, men samtidigt var bitarna så fina att det ändå gick rätt fort. Det bästa med denna gryta är de söt-syrliga och väldigt krunchiga syltlökarna som simmar omkring i den robusta såsen. Lägg till det lite finstrimlad soltorkad tomat och persilja så har du en välsmakande, njutbar gryta om garanterat kommer uppskattas av alla.

Jag inser nu i skrivande stund att man skall garnera grytan med strimlad soltorkad tomat, syltlök och persilja, och inte göra som jag gjorde: plumsa ner allt i grytan och röra om. Min gryta ser lite väl brun ut, men hade jag följt receptet mer noggrant så hade maten nog sett lite mer grön-vit-röd ut. (Passande, Lucia är ju ett romerskt-katolskt helgon med ursprung på Sicilien.)

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Krämig gryta med pressad potatis ingredienser/instruktioner

Krämig gryta och pressad potatis: 800 g potatis, 500 g nötinnanlår/lövbiff, 15 g flytande margarin, 2 dl vatten, 2 dl crème fraiche (8%), 2 msk kinesisk soja, 30 g dijonsenap, 4 st soltorkade tomater, 1 dl syltlök, 2 msk persilja

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Strimla köttet och bryn i margarin i en gryta.
  3. Krydda med salt och peppar. Häll på vatten och låt koka upp.
  4. Sänk värmen, rör i fraiche, soja och senap.
  5. Låt det puttra ca 10 min.
  6. Strö över strimlad tomat, syltlök och persilja. Servera med pressad potatis.

Tips! Det är alltid gott att rosta potatis i ugn, ifall man föredrar det över kokt och pressad potatis.

Näringsvärden per portion krämig gryta med pressad potatis

Energi 1842.9 kJ / 440.5 kcal
Fett
varav mättat fett
11.3
3.9
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
42.6
6.5
5.7
Protein 36.8

Vad tycker du om krämig gryta med pressad potatis?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.