Enkelt och smidigt - krämig broccolisoppa
2017-12-19 09:01:24

Krämig broccolisoppa vvdb.se
Enkelt och smidigt - krämig broccolisoppa

Så här i jultid med fläskkorvar, skinkor, pepparkakor, fet fisk och köttbullar i långa rader känns det skönt att få ett avbrott ifrån allt det feta (goda) och köra något lätt och friskt, men samtidigt smakrikt och lite kryddstarkt. En helt vegetarisk krämig broccolisoppa passar då perfekt.

Den går både fort att tillreda och den är lätt att hantera för magen. Den innehåller inte mycket fett. Den är vackert grön (istället för det julmatsaktigt brun-gula) och gör man som jag, toppar den med ett par ringar röd och grön chili, så blir maten nästan vacker som en tavla.

Ja, julmat i all ära... Man kan ju knappast beskylla vårt svenska, traditionella julkäk för att vara fyllt av kryddig hetta (skulle väl i så fall vara om du råkade bita i ett par pepparkorn ifrån löksillen samtidigt som du av misstag tog en hel matsked med stark senap, istället för julgröt, i munnen). Denna soppa är i grundutförande hyfsat stark och det står dig ju själv fritt att göra den hur stark som helst. Sambal oelek innehåller ju en viss mängd olja, men tar man lite extra påverkar det knappast mycket. Och är du dödsrädd för SmartPoints, så kan du alltid öka hettan med färsk chili, precis som jag gjort. Du kan förstås också bara ösa ner chilipulver, chili flakes, cayennepeppar eller vilken stark krydda som helst. Styrka och hetta passar broccolisoppa som handen i handsken.

Jag mixar med stavmixer direkt i grytan. Och gör man så, är det lämpligt att använda en stor gryta med höga kanter så det inte skvätter het soppa över hela köket.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 2 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Krämig broccolisoppa ingredienser/instruktioner

Krämig broccolisoppa: 10 g vitlök, 400 g broccoli, 8 dl vatten, 5 g sambal oelek, 2 msk kycklingfond, 2 dl matlagningsgrädde (4%), 4 msk crème fraiche (8%)

  1. Skiva vitlök och skär broccolin i bitar.
  2. Koka upp vatten, lägg i broccoli, vitlök, sambal samt fond.
  3. Låt det koka sakta i 15-20 minuter tills broccolin är mjuk.
  4. Kör soppan i mixer/matberedare tills den blir slät. Slå tillbaka den i kastrullen och tillsätt grädde, låt soppan koka upp och smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite extra sambal.
  5. Servera soppan med en matsked fraiche.

Tips! Denna soppa är jättegod om den serveras med knaperstekt (kalkon)bacon. Om en portion serveras tillsammans med en skiva knäckebröd och en skiva ost (max 17%) blir det totalt 4 SP för en portion.

Näringsvärden per portion krämig broccolisoppa

Energi 334 kJ / 79.8 kcal
Fett
varav mättat fett
3.7
1.8
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
6.2
3.4
2.3
Protein 4.1

Kommentarer

2017-12-20 09:01:42 Tessan kommenterade:

Hittade denna när jag letade efter vikt väktar soppor. Väldigt god. Tack för tipset.

Vad tycker du om krämig broccolisoppa?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.