Hemmagjord panpizza i världsklass
2017-12-31 14:45:13

Hemmagjord panpizza vvdb.se
Hemmagjord panpizza i världsklass

Ja, i morgon är det den dag då vi svenskar äter mest pizza på hela året. Min favoritpizzeria - Kungs Kebab1 på Kungsgatan i Norrköping brukar gå från "en pizza? Cirka 10 minuter" till "en pizza? Cirka 90 minuter" just denna dag.

Galet. Men det gör inte mig något, för jag har ett recept på hemmagjord panpizza som rockar råttan av all köpepizza du kan tänka dig. Inte ens Pizza Hut kommer i närheten.

Jag har ätit panpizza i landet på andra sidan Atlanten, där den i princip uppfanns, och inte ens där är panpizzan bättre än den jag själv gör hemma. Som ni förstår är inte detta ett viktväktarrecept, men så är ju jag inte ViktVäktare heller, trots denna blogg om viktväktarmat. Ibland måste man få gå bananas och strunta i SmartPoints och kalorier. Detta recept är tyvärr lite tidskrävande, men eftersom pizzerian tar 90 minuter på sig i morgon ändå, så spelar det inte så stor roll tycker jag.

Receptet nedan ger cirka fyra portioner pizza, beroende på hur hungrig man är. Räknar man SmartPoints Flex så hamnar en portion på galna 17 SmartPoints, men tittar man endast på energimängden så är det inte mer än cirka 560 kcal per portion - inte mer än i många andra recept här.

When the moon hits your eye like a big pizza pie
That's amore

Gott nytt år, go' vänner.

1Ej särskrivet. De till och med svarar "Kungs" eller "Kungs Kebab" i telefonen. Så "Kungs Kebab" ska det vara, inte "Kungskebab", bara så ni vet... Och enligt en artikel i en av Sveriges största skvallerblaskor påstås det att hela "pizzadagen" är en PR-kupp utförd av Online Pizza 2008. Det kan tänkas stämma, vad vet jag?

Förberedelsetid: 110+ min
Portioner: 4
Points: 17 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Hemmagjord panpizza ingredienser/instruktioner

Pizzadeg: 25 g jäst, 2.5 dl ljummet vatten, 15 g olivolja, 0.5 tsk salt, 8 g strösocker, 1 msk bakpulver, 6 dl vetemjöl special

Tomatsås: 1 dl passerade tomater, 18 g tomatpuré, 5 g vitlök, 5 g sambal oelek, 2 tsk röd balsamvinäger, 5 g olivolja, 1 tsk socker, 1 tsk salt, 1 msk torkad oregano

Topping: 40 g mozzarella (21%), 40 g riven ost (12%), 75 g pepperoni, 100 g grön paprika, 75 g rödlök, 75 g champinjoner

  1. Smula ner jästen i en skål och rör ut i ljummet vatten. Häll i olja (nästan all, spara en droppe eller två till steg 5), salt, socker och bakpulver.
  2. Blanda ner vetemjöl, lite i taget (anpassa efter mängden vätska).
  3. Arbeta ihop till en slät deg. Jäs degen under bakduk i c:a 45 minuter.
  4. Blanda ihop alla såsingredienser och koka upp på låg värme. Låt såsen reducera till lämplig tjocklek (som lös tomatpuré).
  5. Smörj formen/plåten med lite olivolja och kavla ut degen. Lägg ner degen i formen. Låt jäsa i ytterligare cirka en halvtimme.
  6. Fördela all topping på pizzan och grädda i ugn i cirka tio minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i ytterligare cirka 10 minuter. Använd gärna en pizzasten eller pizzaplåt för en fin och frasig botten.

Tips. Används en pizzasten så lägg pizzan först på ett bakplåtspapper, så behöver du ingen olja i steg 5.

Näringsvärden per portion hemmagjord panpizza

Energi 2348.2 kJ / 561.2 kcal
Fett
varav mättat fett
19.3
7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
71.9
6.2
3.3
Protein 23.2

Kommentarer

2021-10-23 17:58:59 Cecilia Rautio kommenterade:

Skulle vilja frysa pizza istället för att köpa Billys. Något du testat?

2021-10-25 08:33:26 VVDb.se svarade:

Menar du om jag provat att frysa panpizzan för att sedan tina upp den, ungefär som man gör med en Billys? I så fall, nej, det har jag inte. Men det borde väl fungera bra, kan jag tycka. Ser ingen anledning till att det INTE skulle fungera.

2022-08-03 10:17:35 Christina kommenterade:

En fundering.

I steg nummer 6 står det att jag ska grädda pizzan i 10 minuter och sedan sänka ugnen till 180 grader och grädda ytterligare 10 min. Sänka från vad? Hur varm är ugnen från början, de första 10 minuterna?

2022-08-24 14:34:31 VVDb.se svarade:

Ja du, det har jag visst missat att skriva i receptet ser jag. Eftersom jag kör med pizzasten i ugnen, så skall ugnen stå på max-temperatur, så stenen värms upp rejält. Den varma stenen bakar pizzadegen underifrån. Men man kan inte behålla den höga temperaturen hela tiden, för då bränns toppingen till kol. Stenen behåller värmen länge, så man kan sänka till 180 eller liknande "låg" temperatur beroende på vad man har för topping.

Vad tycker du om hemmagjord panpizza?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.