Lax med grönsaker och saffranssås oväntat gott
2018-01-15 07:45:47

Lax med grönsaker och saffranssås vvdb.se
Lax med grönsaker och saffranssås oväntat gott

Ja, det låter ju kanske underligt att man lagar till en maträtt som visar sig vara "oväntat god", men jag gillar att pröva nya saker och ogillar att äta samma gamla vanliga mat gång efter gång efter gång...

Jag är normalt ingen älskare av saffran, varken i sötebröd eller varm mat. Men idag kan ju vara dagen jag har fel! tänkte jag, och rörde ihop lite lax med grönsaker och saffranssås.

Till och med min kära fru (Vintertroll.se) sade när vi åt den dagen efter1 att "saffranssåsen växer" och jag håller med. Maten var god till middag på kvällen, men portion tre och fyra, som vi åt till lunch dagen efter, var ännu godare. Receptet kanske verkar lustigt, men följ det till punkt och pricka, så ska ni se att det inte är så tokigt som det först verkar.

Ska jag vara kritiskt mot något i detta recept så skulle det vara just att köra paprikan i ugnen. Personligen tror jag att det skulle vara godare att äta den färsk i salladen som serveras till. Och vill man trilskas och köra den i ugnen ändå, så varför välja gul paprika, när man kan välja röd? Gul och röd paprika smakar ju likadant, och maten har redan tillräckligt med gul färg både i potatisen och saffranssåsen.

1Vi lagar alltid fyra portioner av all mat. På så vis har man middag på kvällen samt en lunchlåda att ta med sig till jobbet, dagen efter.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 7 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Lax med grönsaker och saffranssås ingredienser/instruktioner

Lax med grönsaker och saffranssås: 800 g potatis, 5 g flytande margarin, 1 påse bladspenat, 250 g purjolök, 200 g gul paprika, 500 g lax, 0.5 st lime, 1 tsk salt, 0.5 tsk citronpeppar, 2 dl minifraiche (5%), 1 dl vitt matlagningsvin, 1 pkt saffran, 1 tsk torkad persilja, 1 påse sallad

  1. Sätt ugnen på 160°.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Smörj en ugnsform med margarin, lägg i spenat, strimlad purjolök och skivad paprika.
  4. Lägg på laxen, och pressa över lime. Krydda laxen med salt och citronpeppar. Tillaga i ugn ca 15-20 minuter.
  5. Blanda fraiche, matlagningsvin, saffran och persilja och koka ihop till en sås. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera laxen med grönsaker, potatis, saffransås och sallad.

Tips! Använda gärna termometer, laxen ska ha kvar en liten kärna, tillagas den för länge blir den torr och tråkig. Runt 50° har den en liten kärna kvar, vid 55° är den helt genomstekt.

Näringsvärden per portion lax med grönsaker och saffranssås

Energi 2254.1 kJ / 538.8 kcal
Fett
varav mättat fett
23.9
5.5
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
40.6
8.5
6.3
Protein 34.8

Vad tycker du om lax med grönsaker och saffranssås?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.