Chicken vindaloo - godare än chicken korma?
2018-02-02 11:53:27

Chicken vindaloo vvdb.se
Chicken vindaloo - godare än chicken korma?

Precis som de flesta andra gillar jag asiatisk mat, och då framför allt, indisk. Chicken korma är en återkommande favorit hemma hos oss, men jag vill ändå påstå att chicken vindaloo är ännu godare.

All mat kan ju göras stark - det handlar bara om mängden peppar man använder - men bara för det så innebär det inte att all mat passar att vara stark. Men vindaloo gör det1. Går man på indisk restaurang, är vindaloon ofta en av de mest kryddstarka maträtterna som serveras. Vindaloo är särskilt populärt i Goa, men även i många andra regioner av Indien och kan tillagas på lamm, kyckling eller fläskkött.

Vindaloo är dock faktiskt en maträtt med portugisiskt ursprung, och namnet kommer ifrån "carne em vinha de alhos", vilket helt enkelt betyder kött i vin med vitlök.

Hettan in vindaloon dämpas lite av den söta och milda honungsyoghurten som serveras till. Självklart bryter man av den brungula färgen med vackert gröna salladsblad. Och det bästa av allt är att denna maträtt är väldigt lätt att laga!

1 Och om du gillar stark mat, vräk på med så mycket hetta du vill. Sambal, chili flakes, cayennepeppar, finhacka ner en habanero, vad du vill... allt funkar!

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Chicken vindaloo ingredienser/instruktioner

Chicken vindaloo: 150 g gul lök, 5 g rapsolja, 400 g krossade tomater, 0.5 dl vatten, 5 g sambal oelek, 10 g vitlök, 0.5 tsk gurkmeja, 0.5 tsk spiskummin, 0.5 tsk kanel, 0.5 tsk garam masala, 600 g kycklingfilé, 250 g ris, 2 dl turkisk yoghurt (10%), 1 msk honung, 0.5 st romansallad

  1. Skala och klyfta löken. Hetta upp olja i en gryta och fräs löken på medelhög värme tills den börjar få färg.
  2. Lägg i de krossade tomaterna och vatten. Tillsätt sambal, pressad vitlök, gurkmeja, spiskummin, kanel och garam masala. Salta och peppra och låt puttra ihop.
  3. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg ner i grytan och låt koka tills kycklingen är klar.
  4. Koka ris enligt anvisning på förpackningen. Blanda yoghurt med honung i en skål.
  5. Servera vindaloon med ris, honungsyoghurt och sallad

Tips! Vindaloo kan serveras riktigt het, så ta gärna mer chili flakes om du är sugen!

Näringsvärden per portion chicken vindaloo

Energi 1928.7 kJ / 461 kcal
Fett
varav mättat fett
8.8
4.1
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
57.4
6.6
3
Protein 35.9

Kommentarer

2021-09-16 19:42:08 Peter kommenterade:

Mmm ja tycker det är så gott men så starkt men gott så gott

2021-09-16 19:50:00 VVDb.se svarade:

Ja, visst är det. Det gör mig inget om det blir starkt. Jag odlar ju min egen bhut jolokia, så bevisligen gillar jag hetta. :)

Vad tycker du om chicken vindaloo?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.