Festlig broccoli- och morotsgratäng med kotlett
2018-03-01 05:19:40

Broccoli- och morotsgratäng med kotlett vvdb.se
Festlig broccoli- och morotsgratäng med kotlett

Potatisgratäng är en av mina favoriter. Och när man ändå håller på och fipplar med potatis kan man ju lika gärna slänga ner lite mer rotfrukter, som till exempel morötter och rödbetor (för den goda smakens skull). Igår blev det en broccoli- och morotsgratäng med kotlett och det blev riktigt, riktigt gott.

Jag ser fram mot dagens lunchlåda. Enligt receptet skall man skiva kotletten och sedan steka den, men har man tillgång till en varmluftsugn, eller kanske en dubbelugn, så är mitt tips att ugnssteka kotletten hel och sedan skiva den. Köttet blir mycket saftigare på det viset.

Ja, det är fördelen med att alltid handla för, och tillreda, fyra portioner trots att man bara är två - man får alltid en trevlig lunchlåda att ta med sig till jobbet. Att gå ut och äta varje lunch blir både tjatigt och dyrt i längden.

Jag tillhör den kategori människor som gillar att variera min kost och jag provar gärna nytt. Jag har lite småsvårt för folk som bara vill äta samma sak hela tiden och aldrig vågar prova något nytt. Jag har väldigt lite till övers för folk som proklamerar att något är äckligt, utan att någonsin ha smakat det.

Nu hoppas jag att du är övertygad om att du borde prova det här receptet.

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 9 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Broccoli- och morotsgratäng med kotlett ingredienser/instruktioner

Broccoli- och morotsgratäng med kotlett: 500 g potatis, 500 g morot, 100 g palsternacka, 250 g broccoli, 5 g flytande margarin, 10 g vitlök, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 75 g riven ost (24%), 600 g kotlett, 10 g flytande margarin

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och dela potatis, morot och palsternacka i skivor. Dela broccoli i mindre buketter. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
  3. Häll av vattnet och lägg potatis och grönsaker i en smord ugnsform. Krydda med finhackad vitlök, salt och peppar.
  4. Blanda samman matlagningsgrädde och riven ost, häll det över grönsakerna. Tillaga i ugn ca 25-30 minuter.
  5. Skär kotletten i skivor och stek i margarin. Krydda med salt och peppar och servera till gratängen.

Tips. Vill du få lite sky att servera till, slå på 3 dl vatten och en halv köttbuljongtärning mot slutet av stektiden av kotletterna. Kan ev redas av med maizena redning för tjockare konsistens. Och ett par droppar soja för finare färg.

Näringsvärden per portion broccoli- och morotsgratäng med kotlett

Energi 1963.6 kJ / 469.3 kcal
Fett
varav mättat fett
13.4
5.3
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
38
12.5
8.5
Protein 43.5

Vad tycker du om broccoli- och morotsgratäng med kotlett?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.