Burritos i ugn är inget för åsnor
2018-03-10 13:14:06

Burritos i ugn vvdb.se
Burritos i ugn är inget för åsnor

Ordet burrito betyder "liten åsna" och om burriton är täckt av sås, som dessa burritos i ugn kallas det för en "wet burrito". Burritos är en mexikansk maträtt som i ursprungslandet bara innehåller kött, mexikanskt ris och kokta, och sedan stekta, bönor (frijoles refritos).

Som mycket annan texmexmat har de blivit väldigt populära i USA (och resten av världen - duh!) där de dessutom blivit så annorlunda att en äkta mexikan antagligen bara skulle fnysa åt snabbmatsrestaurangernas varianter. Lite som "svensk kinamat" typ.

En viktig skillnad på en burrito och en "soft taco" är den att burritons ändar skall vara stängda, medan tacon är öppen. Tycker man det verkar krångligt behöver man förstås inte bry sig, men jag gillar att göra saker på rätt sätt. Det finns massor av videor på YouTube som visar hur man gör, så jag går inte in på det här. Denna rätt är enkel att göra, och inte så farligt tidskrävande. Det tog dock lite längre tid för mig att laga till den igår, för vi hade ingen kycklingfärs, utan fick finhacka några kycklingfiléer själv. Nemas problemas.

Pro-tip: Jag börjar alltid med såsen.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Burritos i ugn ingredienser/instruktioner

Burritos: 75 g gul lök, 7 g olivolja, 5 g vitlök, 500 g kycklingfärs, 0.5 dl vatten, 1 tsk spiskummin, 0.5 tsk chilipulver, 200 g morot, 1 st salt & peppar, 4 st stora tortillabröd, 40 g riven ost (24%), 1 påse sallad

Tomatsås: 75 g rödlök, 400 g krossade tomater, 5 g vitlök, 1 tärning grönsaksbuljong, 1 st salt & peppar

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Skala och finhacka gul lök och fräs i olja. Pressa i vitlök. Tillsätt färsen och bryn. Häll på vatten, spiskummin och chilipulver.
  3. Riv morot och blanda ner i färsen. Låt puttra tills vätskan kokat bort, smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och finhacka rödlök. Häll krossade tomater i en kastrull. Blanda ner lök och pressa i vitlök. Lägg i buljongtärningen och låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Fördela färsröran på tortillabröden. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form.
  6. Häll på tomatsås och strö över ost. Gratinera i ugnen ca 10 minuter eller tills de har fått fin färg. Servera med sallad.

Tips. Fördela färsröran på fler tortillabröd och gör på så sätt fler portioner. Då sänker du SmartPointsvärdet per portion. Toppa med färsk koriander.

Näringsvärden per portion burritos i ugn

Energi 1933.6 kJ / 462.2 kcal
Fett
varav mättat fett
15.2
5.3
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
41.9
8.3
5.5
Protein 35.2

Vad tycker du om burritos i ugn?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.