Het köttfärssoppa - gott och enkelt
2018-04-03 11:27:31

Jag älskar soppa. Det har jag alltid gjort. Och jag gillar stark mat också. Så en aprildag som denna passar det perfekt med en het köttfärssoppa.
Den är matig och mustig, och gillar man hetta finns ingen begränsning på hur mycket chili man kan ha i. Soppan är på bara 10 SmartPoints så om man vill/kan så är det gott med en bit vitt bröd till. Jag tror att detta recept eller varianter därav har lagats i de flesta hem, under olika namn. En fd kollega kallar den pepparsoppa och min fru kallar den höstsoppa. Jag kallar den goda-smaskiga-mumsiga-soppan-som-man-blir-svettig-i-pannan-av helt enkelt!
Soppan går kvickt att koka, så det är toppenbra mat mitt i veckan även om man kommer hem sent ifrån jobbet. Kom ihåg att ha rikligt med kall måltidsdryck vid bordet så du kan svalka tunga och hals när soppan bränner! (Behövs om du använder så mycket chili som jag brukar göra!)
Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Het köttfärssoppa ingredienser/instruktioner
Het köttfärssoppa: 500 g potatis, 300 g morot, 150 g gul lök, 10 g vitlök, 500 g nötfärs (10%), 5 g flytande margarin, 1.5 l vatten, 2 tärning köttbuljong, 54 g tomatpuré, 57 g chilisås, 2 msk paprikapulver, 2 msk torkad oregano, 0.5 tsk chilipulver, 1 st salt & peppar
- Skala potatis och morötter och riv grovt. Skala och hacka lök och vitlök.
- Bryn lök, vitlök och färs i margarin. Lägg i rivna morötter och potatis och häll på vatten (så att det täcker grönsakerna). Tillsätt buljongtärningar, tomatpuré, chilisås, paprikapulver, oregano och chilipulver.
- Låt koka på medelvärme tills potatis och morötter är mjuka. Smaka av med salt, peppar och ev. mer av kryddorna. Soppan ska ha en sötaktig smak med sting i.
Tips! Servera med en klick fraiche och ett gott bröd.
Näringsvärden per portion het köttfärssoppa |
|
---|---|
Energi | 1690.9 kJ / 404.1 kcal |
Fett varav mättat fett |
16.6 7.2 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
31.5 9.3 4.9 |
Protein | 29.2 |