Fiskgratäng med pizzasmak? Njaa...
2018-04-06 14:40:16

Fiskgratäng med pizzasmak vvdb.se
Fiskgratäng med pizzasmak? Njaa...

Fisk? Som smakar pizza? Nä, tyvärr inte. Fiskgratäng med pizzasmak smakar inte mer pizza än en skiva Skogaholms med ketchup, ost och oregano. Tyvärr.

Jag är ju uppvuxen med fisk och har ätit östersjöfisk i hela mitt liv. Mången vardagsfisk som abborre, gös, torsk och strömming, samt lyxfisk som lax, piggvar, ål och sik har slunkit ner i min mage kan man lugnt påstå. Gädda har jag dock aldrig tyckt om. Smaka gyttja. Bläh!
Jag minns när jag var liten och vi lade nät i fjärden, och bara timmar senare vittjade dem och plockade ur ett tjugotal gösar och en lax (som rymt från odlingen en kilometer bort), samt slängde tillbaka abborrar och gäddor som vi inte ville ha. Jag hade tur jag, jämfört med mina jämnåriga kamrater varav många aldrig åt fisk i annan form än fiskpinnar.

Namnet till trots, så var denna fiskgratäng med pizzasmak ändå god, som väl är. Jag gillar bara inte töntiga namn på saker och ting, i tron att få dem att verka bättre än de är. Och tillagar jag den här rätten igen (vilket är mycket sannolikt, för den var seriöst god) så kommer jag nog köra moset i ugnen så det blir gratinerat, istället för att bara köra fisk och sås i ugnen. Det var så mamma gjorde, så det är så det ska vara!

Bäst mos får man om man har en potatispress (inte en "stomp", utan en sån där som ser ut som en enorm vitlökspress, ni vet), och sen kör moset ett varv med elvispen. Nästa gång jag provar, skall jag som sagt lägga moset runt fisken, och strö osten över både fisk och mos, så allt blir gratinerat fint och härligt gyllene i ugnen!

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 9 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Fiskgratäng med pizzasmak ingredienser/instruktioner

Gratängen: 500 g torsk, 1 st salt & peppar, 2 dl matlagningsgrädde (4%), 54 g tomatpuré, 2 msk pizzakrydda, 2 krm salt, 1 krm peppar, 50 g riven lagrad hårdost, 1 påse sallad

Potatismos: 1000 g potatis, 1 dl lättmjölk, 5 g flytande margarin

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka potatis till moset.
  2. Lägg fisk i en ugnsform, salta och peppra.
  3. Rör ihop matlagningsgrädde, tomatpuré, pizzakrydda, salt och peppar i en bunke. Häll såsen över fisken och strö på riven ost. Sätt in i ugn ca 20 minuter.
  4. Häll av vattnet från potatisen och stöt eller vispa potatisen tillsammans med mjölk och margarin till ett mos. Krydda med salt och peppar efter smak.
  5. Servera fiskgratängen med potatismos och sallad.

Tips! Tänk på att vika ihop eventuella kanter av fisken så att den blir lika tjock, annars riskerar de tunnare delarna att bli torra.

Näringsvärden per portion fiskgratäng med pizzasmak

Energi 1719.9 kJ / 411.1 kcal
Fett
varav mättat fett
7.6
3.7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
45.4
4.8
5.2
Protein 35.6

Vad tycker du om fiskgratäng med pizzasmak?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.