Ostpanerade fiskpinnar med mos är mycket gott
2018-04-09 13:40:15

Panerat är gott. Fisk är gott. Ostpanerade fiskpinnar med mos är väldigt, väldigt gott! Inte minst tack vare den underbara såsen. Jag är mycket svag för cacık och äter med glädje allt som serveras med den kalla, goda yoghurtsåsen.
Den frasiga paneringen är god nog att äta som den är men det vore kanske lite synd på den härliga torsken. Närmare fish'n'chips än så här kommer du inte (utan att faktiskt äta fish'n'chips förstås). Eller ja, fish'n'mash då, antar jag. En får inte vara kräsen, som man säger.
Ja, jag kan inte prisa det här receptet tillräckligt, för jag är ju dessutom extremt svag för potatismos. Och avslutar vi med att lägga till en morot av riktigt hög kvalitet (jag gör inte reklam, men.... Lelles morötter ligger steget före alla andra morötter jag provat. Dessutom är de lokalproducerade här i Östergötland, i närheten av Norrköping så de vinner pluspoäng även där. Det bara är så!) så har vi här en klar matfavorit!
Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Ostpanerade fiskpinnar med mos ingredienser/instruktioner
Fisken: 500 g torsk, 1 st salt & peppar, 1 st ägg, 1 dl panko ströbröd, 30 g riven lagrad hårdost, 1 st citron (rivet skal), 10 g flytande margarin, 250 g morot
Mos: 800 g potatis, 5 g flytande margarin, 1 dl lättmjölk
Sås: 2 dl turkisk yoghurt (10%), 5 g vitlök, 2 msk torkad dill, 0.5 st citron (saft)
- Skala och koka potatis till moset.
- Blanda ihop yoghurt, pressad vitlök och dill. Smaka av med citronsaft (riv skalet innan), salt och peppar. Ställ kallt till servering.
- Dela torsk i mindre bitar, salta och peppra. Vispa upp ägg på en tallrik. Blanda panko, riven ost och rivet citronskal i en annan tallrik.
- Vänd fiskbitarna i ägget och därefter i pankoblandningen. Stek i margarin.
- Häll av vattnet från potatisen och mosa tillsammans med margarin och mjölk, smaka av med salt och peppar.
- Servera fiskpinnarna med mos, sås och morötter.
Tips. Det går bra att byta panko mot vanligt ströbröd. För lite grövre mos (stomp) koka potatis med skal och stöt den grovt efter kokning.
Näringsvärden per portion ostpanerade fiskpinnar med mos |
|
---|---|
Energi | 2015.4 kJ / 481.7 kcal |
Fett varav mättat fett |
12.8 5.7 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
49.8 8.6 5.8 |
Protein | 37.1 |