Italiensk kycklinggryta för tomatälskaren
2018-04-15 11:47:08

Italiensk kycklinggryta vvdb.se
Italiensk kycklinggryta för tomatälskaren

Det är inte ofta min och frugans åsikter skiljer sig från varandra när det gäller vardagsmat. Men i det här fallet blev det så. Min fagra dam gillade inte alls italiensk kycklinggryta, men själv tyckte jag att den var helt ok.

Det var ingen festmat direkt, och det var väldigt såsigt, men smaken var fortfarande helt ok, tyckte jag. Nästa gång (om någonsin, med tanke på att E inte gillade den) ska jag ta mindre vitt vin, för vinets syra gör grytan nästan söt-sur i smaken och det var ju inte meningen.

Fördelar med receptet är att det var lätt att tillaga. Det innehåller egentligen inget mer än kyckling, lök och champinjoner. Man har på lite kryddor och slafsar ner lite tomater så är man i princip klar. Det är klart, gillar man inte tomater och precis nyligen har lärt sig att äta svamp, så kan jag förstå att man är en aning skeptiskt inställd mot kycklinggrytan - speciellt om man inte gillar kladdig mat. Det ligger ju i en grytas natur att vara ganska såsig, som ni vet.

Jag vet inte riktigt mer vad jag ska säga om den här maten. Gillar man lite vitt vin-syrlighet i kombination med stark smak av tomat så... ja, då föreslår jag att ni provar den. Tycker ni däremot att slabbig, soppliknande gryta med svampar är det värsta som finns så... ja, det finns ju fler recept att prova, eller hur?

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 9 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Italiensk kycklinggryta ingredienser/instruktioner

Italiensk kycklinggryta: 250 g ris, 600 g kycklingfilé, 10 g flytande margarin, 0.5 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 225 g gul lök, 250 g champinjoner, 5 g flytande margarin, 2 dl vatten, 1 tärning hönsbuljong, 54 g tomatpuré, 400 g krossade tomater, 2 dl vitt matlagningsvin, 1 tsk torkad basilika, 1 tsk torkad timjan, 2 krm socker

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär kycklingen i bitar och stek i margarin i en stekpanna, salta och peppra. Lägg sedan över kycklingen i en stor gryta.
  3. Skala och klyfta lök, skiva champinjonerna. Hetta upp margarinet i stekpannan och fräs lök och svamp några minuter. Häll på vatten och smula i buljongtärning och låt det puttra en stund. Häll över i grytan med kycklingen.
  4. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, matlagningsvin, basilika och timjan i grytan och låt allt puttra tillsammans ca 20 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
  5. Servera grytan med ris.

Tips. För större portioner, fyll på med andra grönsaker om sådana finns hemma. Ett bra sätt att dryga ut och få en större portion eller varför inte fler så att det räcker till lunchlådan dagen därpå!

Näringsvärden per portion italiensk kycklinggryta

Energi 1969 kJ / 470.6 kcal
Fett
varav mättat fett
6.3
1.5
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
63.4
10.7
4.7
Protein 39.7

Vad tycker du om italiensk kycklinggryta?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.