Ärtsoppa är en evig favorit
2018-04-18 13:51:49

Ärtsoppa vvdb.se
Ärtsoppa är en evig favorit

Ända sedan barnsben har ärtsoppa varit en av mina absoluta favoriter. De flesta ungar ser fram mot pannkakorna som ibland vankas efter, men för mig var alltid själva soppan höjdpunkten.

Ärtsoppa är så väldigt lätt att laga att även den mest köksinkompetenta person du kan tänka dig kan klara av att laga till den. Soppor som denna är alltid bäst att laga till i stor kvantitet, varför det skall observeras med tydlighet att detta recept ger cirka 2.5 liter soppa, och således ger hela 8 portioner. Den går utmärkt att frysa, så det blir perfekta lunchlådor av den här soppan. Mät upp rätt mängd och fördela i lagom stora lådor (eller vanliga fryspåsar om det kniper på lådfronten) och frys in!

En portion av denna soppa blir 13 SmartPoints, men det går faktiskt superbra att byta ut fläsket mot kyckling - som nu för tiden, som ni säkert vet - är 0 points. Använder ni kyckling, som för övrigt gör soppan tillgänglig även för de som inte gillar, eller av annan anledning inte äter, fläskkött blir det så lite som 6 SmartPoints per portion.

Förberedelsetid: 60+ min
Portioner: 8
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Ärtsoppa ingredienser/instruktioner

Ärtsoppa: 500 g gula ärter, 1.75 l vatten, 1 tsk salt, 2 krm peppar, 450 g gul lök, 2 tärningar grönsaksbuljong, 1 tsk torkad mejram, 1 tsk torkad timjan, 400 g sidfläsk

  1. Blötlägg ärtorna i 24 timmar.
  2. Koka upp ärtorna under lock tillsammans med sidfläsk, klyftad lök, salt, peppar och buljongtärningar. Om sidfläsket är rimmat, kan saltet helt uteslutas.
  3. Låt koka i cirka en timme, skumma av och lyft bort lösa ärtskal.
  4. Tag upp fläsket och skär det i strimlor. Lägg tillbaka fläsket i soppan tillsammas med timjan och mejram. Soppan är klar så snart allt fläsk är ordentligt genomkokt.

Tips! Servera med din favoritsenap och eventuellt mer kryddor. Poängen för detta recept avser 8 portioner. Används kyckling istället för fläsk, blir poängen istället 6.

Näringsvärden per portion ärtsoppa

Energi 1663.9 kJ / 397.7 kcal
Fett
varav mättat fett
18.3
8
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
34
3.2
7.4
Protein 19.8

Vad tycker du om ärtsoppa?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.