Enkel och god grönkålspaj
2018-04-24 09:58:06

Grönkålspaj vvdb.se
Enkel och god grönkålspaj

Här har vi åter igen ett recept som faktiskt överraskade rejält. Med grönkålspaj var jag mest skeptisk till degen, för den bestod endast mjöl och smör... Say, what? Ja, en liten skvätt vatten också.

Förvisso var delar av mjölet inte vanligt vetemjöl, utan grahamsmjöl, det vill säga fullkornsvetemjöl, och det är ju rysligt nyttigt som bekant. Men ändå, en deg bestående av endast smör, mjöl och vatten verkade suspekt.

Fördel - väldigt enkelt att vispa ihop. Man får en flottig "deg" att trycka ut i sin pajform snabbt och enkelt. Denna det skall förbakas i ugnen i typ en kvart och i den skall du sedan i princip bara hälla en äggstanning blandad med uppstekt grönkål. Ja, det är inte mycket mer att säga om grönkålspajen i detta recept. Enkel att laga, god att äta!

Fullkorn kan göra att vi mår bättre och håller oss friska längre. Hjärtat, magen och vikten kan nämligen påverkas positivt om vi äter rekommenderad mängd fullkorn. Flera vetenskapliga studier har visat att fullkorn kan motverka hjärtkärlsjukdom. Forskare har sett att personer som äter mycket fullkornsprodukter och som i övrigt lever hyfsat sunt, i mindre utsträckning än andra drabbas av hjärtinfarkt.
Netdoktor

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 6
Points: 9 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Grönkålspaj ingredienser/instruktioner

Pajskal: 120 g vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl, 100 g flytande margarin, 1-2 msk vatten

Fyllning: 200 g grönkål, 5 g rapsolja, 4 st ägg, 3 dl lättmjölk, 80 g riven lagrad hårdost, 1 tsk salt, 0.5 tsk svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 220°.
  2. Blanda ihop mjöl, margarin och vatten till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten och grädda i ugn 10-15 minuter.
  3. Ansa och skär grönkål i mindre bitar, stek i olja. Salta och peppra lätt.
  4. Blanda ihop ägg, mjölk och ost. Krydda med salt och peppar.
  5. Fyll pajskalet med grönkål och häll över äggstanningen. Grädda i ugnen tills den har stelnat, ca 30 minuter.

Tips! Lägg valnötter i pajskalet innan du häller på äggstanningen. Lägg ev på aluminiumfolie mot slutet av gräddningen. Poängen för detta recept avser 6 portioner. Delas pajen istället i fyra portioner blir poängen istället 13.

Näringsvärden per portion grönkålspaj

Energi 1562.1 kJ / 373.3 kcal
Fett
varav mättat fett
23.6
6.1
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
22.5
1.9
2.7
Protein 16.1

Vad tycker du om grönkålspaj?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.