Ugnsbakad torsk med citron och timjan är gott och nyttigt
2018-04-27 05:41:08

För det mesta när vi äter fisk där hemma så är det lax som vankas. Men när jag storhandlade senaste kunde jag inte låta bli att köpa mig en fin bit färsk torskrygg. Och av den gjorde jag ugnsbakad torsk med citron och timjan.
Jag var så sugen på fisk och kokt potatis, så det blev väldigt lyckat. Nästa gång jag lagar till detta recept skall jag prova tipset att lägga fisken i ett bad av saltvatten en stund innan tillagning, vilket skall få fisken något fastare i köttet. Jag vet inte varför det skulle fungera, men jag antar att den som skrev det vet vad hen talar om.
Detta recept är väldigt enkelt att lyckas med. Det svåraste momentet, om man får säga så, är att finhacka vitlöken. Och om man är riktigt osäker med kniven, skulle jag gissa att det går lika bra att bara pressa vitlöken som att hacka den. Och i vanlig ordning: var försiktig med citronen! Det skall vara "en halv citron (saft och skal)" i såsen, men hur mycket är det? En stor halv citron kan ju vara lika mycket som en hel, liten citron. Vi hade... jag antar att man kan kalla det en helt vanlig genomsnittlig normuppfyllande standardcitron och det var på håret att det blev för surt. Så länge man tänker på det, så kan man inte misslyckas med denna trevliga torskrätt!
Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 8 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Ugnsbakad torsk med citron och timjan ingredienser/instruktioner
Ugnsbakad torsk med citron och timjan: 500 g torsk, 0.5 tsk salt, 1000 g potatis, 5 g vitlök, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 1 msk fiskfond, 2 tsk torkad timjan, 0.5 st citron (rivet skal och saft), 1 påse sallad, 200 g morot
- Sätt ugnen på 160°. Salta fisken.
- Skala och koka potatis.
- Skala och hacka vitlöken. Blanda matlagningsgrädde, vitlök, fond, timjan, citronskal och citronsaft och häll i en ugnssäker form.
- Dela fisken i portionsbitar och lägg i formen. Tillaga i mitten av ugnen ca 20-25 minuter tills innertemperaturen är ca 52-55°.
- Servera fisken med potatis, sallad och hyvlad morot.
Tips! För fastare fisk, snabbrimma den i 0,5 dl salt och 5 dl vatten en stund innan tillagning.
Näringsvärden per portion ugnsbakad torsk med citron och timjan |
|
---|---|
Energi | 1538.1 kJ / 367.6 kcal |
Fett varav mättat fett |
3.5 1.1 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
48.3 6.3 6.5 |
Protein | 30.9 |