Vietnamesisk pho avnjuts bäst med kall öl
2018-04-30 11:20:49

Vietnamesisk pho vvdb.se
Vietnamesisk pho avnjuts bäst med kall öl

En äkta vietnames skulle antagligen rynka på näsan åt ViktVäktarnas variant av vietnamesisk pho. Tror jag. Å andra sidan har jag googlat lite och kommit fram till att alla de olika recept som finns på nätet skiljer sig. Ungefär lite grand som mormors köttbullar ni vet.

Googlar man "pho recept" får man tonvis med träffar. Man kan se att många ingredienser förekommer i typ alla recept - så som stjärnanis, kanel och koriander. Sen finns det ingredienser som förekommer i vissa recept, men inte i andra. Så det är lite svårt att avgöra vad som faktiskt är en äkta pho.

Vad är då pho? Jo, pho är helt enkelt en nudelsoppa som smaksätts med kryddor som vi i Sverige kanske anser är konstiga att krydda mat med. Kanel har man ju på risgrynsgröt och anis - ja, det kryddar man ju snaps med! Sen har man i lök och kött (eller kyckling). Det är i princip allt.

Jag var lite skeptisk till att lägga upp bilden jag tog av min pho, eftersom den inte ser så aptitlig ut som pho gör på alla andra bilder man hittar på webben. Jag hade helt enkelt varken färsk röd chili eller färsk koriander hemma, så jag fick köra utan garnering. Å andra sidan var min pho så god att jag inte bryr mig om att bilden ser lite grå-tråkig ut. Gillar ni soppa och nudlar och kött och ovanlig kryddsättning, så föreslår jag att ni provar det här receptet.

Och ja, jag vet att Singha är thailändsk öl, men bolaget hade ingen vietnamesisk öl på hyllorna. Men med tanke på att vietnamesisk öl är ungefär som vilken genomsnittlig lager som helst, tänkte jag att thailändskt skulle gå lika bra. Och det gjorde det!

Förberedelsetid: 60+ min
Portioner: 4
Points: 7 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Vietnamesisk pho ingredienser/instruktioner

Vietnamesisk pho: 1 st kanelstång, 1 st stjärnanis, 2 tsk korianderfrön, 1 tsk fänkålsfrön, 2 tsk malen ingefära, 150 g gul lök, 500 g nötbog, 1.5 l vatten, 3 tärning köttbuljong, 180 g risnudlar, 0.5 st lime, 1 förp alfalfagroddar, 125 g purjolök

  1. Hetta upp en tjockbottnad gryta och torrosta de torra kryddorna, tillsätt grovt skivad lök och låt det bli lite sotigt. Håll koll hela tiden så det inte bränner fast i pannan.
  2. Lägg ner köttet, vatten och buljongtärningar. Låt puttra under lock på låg värme ca 1 timme tills köttet är mört.
  3. Ta upp köttet ut grytan och dra isär till mindre bitar. Sila ner buljongen i en annan gryta och blanda ner nudlar, och se till att dessa mjuknar. Smaksätt med rivet limeskal och limesaft.
  4. Koka groddar hastigt och skölj i kallt vatten. Hacka purjolök. Lägg upp köttet i portionsskålar, häll på buljongen och nudlarna och toppa med purjolök och groddar.

Tips! Toppa med röd chili och färsk koriander.

Näringsvärden per portion vietnamesisk pho

Energi 1509.5 kJ / 360.8 kcal
Fett
varav mättat fett
6.7
3
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
42.7
3
2.8
Protein 30.2

Vad tycker du om vietnamesisk pho?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.