Lax med sparris och senapssås blir nästan fest
2018-05-09 13:41:51

Lax med sparris och senapssås vvdb.se
Lax med sparris och senapssås blir nästan fest

Visst är det trevligt när något som skulle kunna bli så alldagligt överraskar och nästan blir till fest? Som denna lax med sparris och senapssås, till exempel. Jag tyckte receptet kallade på alldeles för mycket salt, och såsen verkade lite halvtråkig.

Men allt blev helt perfekt. Laxen blev inte för salt. Såsen blev inte tråkig. Och tillsammans med kokt potatis och snabbkokt sparris och morötter (kokade inte dessa - gillar inte kokta morötter) så blev allt helt underbart. Eller ja, det blev väldigt gott, i alla fall. Vardagsgott, typ.

Så mycket mer finns egentligen inte att säga, om jag ska vara ärlig. Antar att detta är sån där mat som kan bli riktigt tråkig om man har dåliga råvaror och riktigt bra om man kör med det bästa som finns att erbjuda. VI köper alltid färsk lax i delikatessdisken (framför allt för att det ofta är billigare än att köpa frusna bitar. Ett fyrpack bitar om 125 gram styck kostar i runda slängar 100 kronor - dvs, 200 kronor kilot. Chumlax kan ofta vara lite billigare, men sen smakar det skit också. I'm just sayin'...

I delikatessdisken kan man allt som oftast köpa färsk lax för typ 169 kr kilot. Vi köper 1.5 kilo när vi storhandlar och har 10% rabatt. Då hamnar vi på cirka 152 kr kilot. Sen är det bara att dela upp och frysa in när man kommer hem. Smart!

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Lax med sparris och senapssås ingredienser/instruktioner

Lax med sparris och senapssås: 500 g lax, 0.5 tsk salt, 2 tsk citronpeppar, 800 g potatis, 250 g morot, 250 g sparris, 1 dl lättmjölk, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 2 tsk fiskfond, 15 g dijonsenap

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Koka potatis och lägg i morötter i stavar mot slutet. Morötterna ska ha lite tuggmotstånd kvar.
  3. Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda med salt och citronpeppar. Stek i ugn i ca 15-20 minuter.
  4. Skär bort den träiga delen längst ner på sparrisen, ca 2 cm. Koka den sedan hastigt i lättsaltat vatten, bäst görs detta i en stekpanna med bara ett par cm vatten på botten.
  5. Koka upp mjölk, matgrädde, fond och senap till såsen, smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda några minuter.
  6. Blanda ner potatis, morötter och sparris i såsen och låt det bli varmt. Servera till laxen.

Tips. Låt gärna laxen ha en lite rå kärna, den ska vara lite glansig och falla isär. Då blir den mycket godare, genomstekt blir den lätt lite torr.

Näringsvärden per portion lax med sparris och senapssås

Energi 2208.1 kJ / 527.8 kcal
Fett
varav mättat fett
23.5
4.8
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
41.2
7.1
6.3
Protein 32

Vad tycker du om lax med sparris och senapssås?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.