Färsgratäng med ris = skapligt tråkig
2018-05-15 10:10:20

Det är inte alltid man lyckas - vare sig man följer recept eller skapar recept. Den som uppfann denna färsgratäng med ris måste ha haft en riktigt dålig dag, för detta var verkligen inte rolig mat. Frugan sa några väl valda ord om kattmat och jag satte nästan gratängen i vrångstrupen på kuppen.
Nej, som sagt, detta var ingen rolig mat. Fördel: den går snabbt att tillreda och det är väl också den enda fördelen. Speciellt ledsamt är när man "slösar" bort hela 14 SmartPoints på så fjuttig mat. Handen på hjärtat, problemet är inte att det smakar illa, för det gjorde det inte direkt. Det smakade bara inte speciellt mycket. Och det var väldigt lite mat på tallriken. Nog kan man göra roligare saker av nötfärs, ost, grädde och vad det nu var som ingick i det hela? Frugan gav den en tvåa i betyg. Det gjorde jag med.
Nåja, det står er fritt att prova detta recept. Ni kanske har en annan åsikt, vad vet jag. Kör hårt!
Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 14 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Färsgratäng med ris ingredienser/instruktioner
Färsgratäng med ris: 150 g gul lök, 5 g flytande margarin, 500 g nötfärs (10%), 1 tsk salt, 0.5 tsk svartpeppar, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 40 g chilisås, 1 st äpple, 40 g riven ost (24%), 180 g ris, 250 g morot
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala och finhacka lök, stek den i margarin och tillsätt sedan färs, salta och peppra och bryn till fin färg.
- Lägg över färsen i en ugnsfast form.
- Rör ihop matlagningsgrädde och chilisås. Häll det över färsen. Skär äpplet i tunna klyftor och tryck ner i färsen. Strö över ost.
- Ställ in i ugn och gratinera ca 20 minuter.
- Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
- Servera färsgratängen med ris och morötter.
Tips! Toppa med färsk timjan.
Näringsvärden per portion färsgratäng med ris |
|
---|---|
Energi | 2105.9 kJ / 503.3 kcal |
Fett varav mättat fett |
20.9 9.3 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
43.9 5.8 1.3 |
Protein | 33.3 |