Skomakarlåda med goda grönsaker
2018-05-27 18:34:19

Skomakarlåda vvdb.se
Skomakarlåda med goda grönsaker

När jag var liten och gick i skolan tyckte jag alltid det var tråkigt när det serverades skomakarlåda i matan. Nu kan jag inte minnas varför, för skomakarlåda är en av mina favoriträtter. Antagligen var det för att man av princip alltid ogillade saker och ting som liten.

Undrar ni varför det kallas just skomakarlåda? Wikipedia säger följande: "Maträtten har sannolikt fått sitt namn på grund av biffbitens likhet med en skosula i form", men en källhänvisning saknas, så det kan vara fel. Man får välja själv om man vill tro på det eller inte.

Och idag har jag upptäckt att det inte gör något om man varken har rött vin eller kalvfond hemma till såsen. Det går lika bra med vitt vin och grönsaksfond. Och när man, i sann viktväktaranda, snokar igenom kyl och frys i jakt på överblivna grönsaker hittar lite kvarglömda wokgrönsaker, så kan man slänga ner dem i såsen också! Som ni vet är nästan alla frukter och grönsaker medlemmar på noll-pointslistan och vi kastar inte mat! Eller hur?

Så sätt nu igång och planera dina inköp för nästa gång du storhandlar, så du får med alla ingredienser som behövs till denna smakliga rätt!

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Skomakarlåda ingredienser/instruktioner

Skomakarlåda: 800 g potatis, 2 dl lättmjölk, 15 g flytande margarin, 100 g strimlad skinka, 500 g ryggbiff, 2 dl vatten, 2 msk kalvfond, 1 dl rött matlagningsvin, 3 msk gräslök

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Mosa potatisen, värm mjölken och rör ner den och margarin, vispa till ett luftigt mos.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Strimla skinkan och stek den knaprig.
  5. Stek biffarna, krydda med salt och peppar.
  6. Koka upp vatten, fond och vin smaka av med kryddor.

Tips! Servera biffarna ovanpå moset, toppa med skinka och klippt gräslök, häll skyn över.

Näringsvärden per portion skomakarlåda

Energi 1632.4 kJ / 390.1 kcal
Fett
varav mättat fett
8.8
2.5
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
36.5
5.2
4.3
Protein 37.7

Vad tycker du om skomakarlåda?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.