En enkel frukost blir en bra start på dagen
2018-06-08 06:23:19

En enkel frukost vvdb.se
En enkel frukost blir en bra start på dagen

Frukosten är det viktigaste målet på dagen, sägs det. Om det är sant eller inte, vet jag inte, men jag är ganska rutinbunden så jag måste äta frukost. En enkel frukost är ett krav, eftersom jag ofta har stor tidspress på morgonkvisten. Man ska ut med hund, packa väska, duscha, äta frukost etc.

Jag har så ont om tid på morgonen att jag alltid förbereder frukosten på kvällen dagen innan den skall ätas. Jag portionerar upp havregrynen i en tallrik, blandar mjölk, vatten och salt i en tillbringare och ställer in i kylen. Laddar kaffebryggaren och plockar fram alla smörknivar, skedar, glas och muggar som krävs. Sen är det bara att hoppa upp ur sängen på morgonen, knäppa på kaffebryggaren och allt annat är redan klart och förberett. Smidigt!

Jag sa att jag var runtinbunden, eller hur? Det stämmer. Så här ser min frukost ut nästan varje dag, året runt, sommar som vinter, höst som vår. Gröt, en macka med skinka, ost, gurka och sallad. En kopp kaffe och vid tillfället för just denna frukost hade jag även ett glas sockerfri energidryck. Fast om jag fick välja skulle jag mycket hellre äta en rejäl portion äggröra, bacon, korv, stekta tomater med basilika och stekt potatis, serverat tillsammans med ett enormt glas färskpressad apelsinjuice. Men sån frukost äter jag bara när jag bor på hotell - dvs cirka en gång om året.

Förberedelsetid: 5-10 min
Portioner: 1
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

En enkel frukost ingredienser/instruktioner

En enkel frukost: 1 dl havregryn, 1 dl lättmjölk, 1.5 dl vatten, 1 krm salt, 1 st rågkuse, 8 g lättmargarin, 50 g rökt påläggsskinka, 1 skiva port salut, 3 skivor gurka, 1 st salladsblad, 1 nypa kanel

  1. Häll upp 1 dl havregryn och 1 krm salt i en djup tallrik
  2. Häll vattnet och hälften av mjölken över grynen.
  3. Kör grynen i micron i cirka 3 minuter tills det har blivit en fin havregrynsgröt av det hela. Tiden kan variera mellan olika ugnar.
  4. Bred lättmargarinet på rågkusen, och lägg på en skiva ost, skinka, gurka och sallad.
  5. När gröten är klar, smaksätt med kanel och häll på resten av mjölken.

Tips! Detta recept är en (1) portion. Skall man göra fler portioner är det lättare att göra gröten i en kastrull på spisen. Denna frukost är proteinrik. Jag gillar skinka och tar gärna mycket. Servera frukosten med kaffe, te eller valfri annan dryck. Tänk på att fruktjuice innehåller massor av socker, så glöm inte bort att lägga till SmartPoints!

Näringsvärden per portion en enkel frukost

Energi 1870.7 kJ / 447.1 kcal
Fett
varav mättat fett
13.1
5.4
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
48.4
4.4
13.2
Protein 27.1

Vad tycker du om en enkel frukost?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.