Kalops - bra, svensk klassisk mat
2018-06-11 07:10:52

Kalops vvdb.se
Kalops - bra, svensk klassisk mat

Kalops är en sån där maträtt som jag tror man kan kalla vuxenmat. I varje fall så var jag aldrig förtjust i det som barn, men nu som vuxen älskar jag köttet, rödbetorna, morötterna, potatisen och den goda, mustiga såsen. Äkta kalops på närproducerad högrev och ekologiska grönsaker är en svensk klassiker som aldrig sviker.

Det är ett mycket enkelt recept. Till och med den svagsinte kan följa instruktioner som "skala morot", "skär högrev i lagom stora grytbitar" etc. Det är inga konstigheter alls med denna mat. Det går fort att göra alla handgrepp som krävs. Sen blir det ett långkok av det hela, men grytan sköter sig själv.

Det är precis som dillkött - något jag inte heller gillade som liten men nu tycker är en höjdare. Å andra sidan gillade jag inte kokt potatis över huvudtaget som liten, så allt som serverades med kokt potatis ratades. Men ja, vad ska man egentligen säga om denna kolap... f'låt, kalops ska det vara. Den smakar som kalops ska smaka. Den ser ut som kalops ska se ut.

Det enda jag vill nämna är att jag brukar ta ungefär dubbelt så mycket redning som det står i receptet för jag vill gärna att såsen skall vara lite tjockare och inte fullt så rinnig som den blir här.

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Kalops ingredienser/instruktioner

Kalops: 600 g högrev, 15 g flytande margarin, 150 g gul lök, 200 g morot, 6 dl vatten, 5 st kryddpepparkorn, 4 st lagerblad, 1 tärning köttbuljong, 17 g maizena redning, 1 tsk salt, 2 krm peppar, 800 g potatis, 12 skivor inlagda rödbetor

  1. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i margarin i en större gryta. Skala och skär lök och morötter i stora bitar och lägg i grytan.
  2. Fyll på med vatten. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och buljongtärning och låt sjuda under lock i ca 1 timme. Red av med maizena. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala och koka potatis.
  4. Servera kalopsen med potatis och rödbetor.

Tips. Vill du servera utan inlagda rödbetor kan du dra bort 1 SmartPoints per portion.

Näringsvärden per portion kalops

Energi 1980.7 kJ / 473.4 kcal
Fett
varav mättat fett
14.2
5.5
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
46.5
10.8
6.4
Protein 35.6

Vad tycker du om kalops?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.