Krämig primörsoppa med broccoli och sojabönor
2018-06-23 11:49:06

Krämig primörsoppa vvdb.se
Krämig primörsoppa med broccoli och sojabönor

De flesta soppor brukar räknas som smalmat och om de då dessutom är vegetariska så innehåller de ofta mestadels kolhydrater och väldigt lite protein. Men en krämig primörsoppa vänder upp och ner på gängse standard och välter Internet med sitt höga proteininnehåll!

Sojabönorna skänker en behagligt nötig smak till soppan, som på intet vis blir sämre av att kryddas riktigt het. Själv använde jag en tesked sambal oelek och ett par jalapeños för att sätta fart på smaklökarna. Jag föredrar för det mesta släta soppor, så jag tog fram stavmixern och satte igång med mixandet. Jag brukar mixa både broccolisoppor och potatis- och purjolöksoppor så jag vet hur man gör. I det här fallet blev jag dock lite förbryllad.

Det blev mer som ett mos, pure eller nästan som en fluffig mousse av det hela. Jag vet inte varför. Kanske är det sojabönorna som reagerar med matlagningsgrädden när man mixar? Om du inte gillar tanken på att äta något som påminner om mintgrön grädde, föreslår jag att du tillsätter mer vatten till soppan för att få den rinnig.

På det hela taget är detta en enkel och god soppa, som är - som tidigare nämnt - proppfull av vegetariskt protein.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 5 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Krämig primörsoppa ingredienser/instruktioner

Krämig primörsoppa: 750 g blomkål, 250 g broccoli, 2 st palsternackor, 1 förp sojabönor, 15 g flytande margarin, 5 g vitlök, 1 dl vitt matlagningsvin, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 4 dl vatten, 2 tärning grönsaksbuljong, 1 st salt & peppar

  1. Dela blomkål och broccoli i små buketter. Skala och skär palsternacka i grova bitar. Låt sojabönorna rinna av och skölj dem.
  2. Hetta upp margarin i en kastrull. Lägg i blomkål, broccoli, palsternackor, sojabönor och pressad vitlök. Fräs på medelhög värme i fem minuter tills grönsakerna fått lite färg.
  3. Häll på matlagningsvin, matlagningsgrädde och vatten. Lägg i buljongtärningarna. Låt puttra 15-20 minuter tills alla grönsakerna är ordentligt mjuka. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ta av kastrullen från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer.

Tips! Det går också fint att äta soppan utan att mixa den. Toppa gärna soppan med lite matlagningsyoghurt och servera med bröd.

Näringsvärden per portion krämig primörsoppa

Energi 1121.2 kJ / 268 kcal
Fett
varav mättat fett
10.7
2.7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
21.5
13
11.4
Protein 16.3

Vad tycker du om krämig primörsoppa?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.