ViktVäktarnas broccoli- och skinkgratäng är härligt god.
2018-06-26 15:04:37

Broccoli- och skinkgratäng vvdb.se
ViktVäktarnas broccoli- och skinkgratäng är härligt god.

Broccoli- och skinkgratäng är en genial förenkling av en vanlig potatisgratäng med skinkstek. Strimla helt enkelt skinkan och lägg den direkt i gratängen. Och släng ner lite broccoli som en extra bonus, så är saken biff.

Fast riktigt enkelt är det inte. Det är några steg till. Men det gör inget, för det är smarta steg. Som att till exempel koka den skivade potatisen först, så slipper man oroa sig för huruvida potatisen är mjuk och klar, eller om man tagit ut gratängen för tidigt.

Det kommer väl knappast som en överraskning för er läsare av den här bloggen att vi behöver ta fram kniven och skiva och hacka en hel del innan maten är klar. Det är så i det här receptet också. Det är lök som ska hackas, vitlök som ska pressas och broccoli som skall delas i mindre delar.

Men när gratängen är klar, kommer du inte ångra dig. Då kommer du veta att det var värt jobbet.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Broccoli- och skinkgratäng ingredienser/instruktioner

Broccoli- och skinkgratäng: 800 g potatis, 250 g broccoli, 150 g gul lök, 5 g vitlök, 250 g körsbärstomat, 10 g rapsolja, 360 g strimlad skinka, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 1 dl lättmjölk, 1 tsk salt, 2 krm peppar, 1 msk persillade, 75 g riven ost (24%)

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och skiva potatis i tunna skivor. Koka i lättsaltat vatten tills lagom mjuka.
  3. Dela broccolin i buketter. Skala och hacka lök och vitlök, dela tomaterna.
  4. Hetta upp oljan i ett stekjärn och fräs lök, vitlök, skinka, broccoli och tomat i några minuter. Tillsätt matlagningsgrädde och mjölk och lägg sist i den kokta potatisen. Krydda med salt, peppar och persillade.
  5. Häll över i ugnsfast form och strö på ost. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.

Tips! Önskas annan smaksättning kan du byta ut persilladen mot någon örtkrydda.

Näringsvärden per portion broccoli- och skinkgratäng

Energi 1765.7 kJ / 422 kcal
Fett
varav mättat fett
12.1
4.9
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
43.8
8.2
7.5
Protein 29.6

Kommentarer

2021-08-14 18:36:58 Agnetha kommenterade:

Smidigt att laga och jag la på lite paprika med för särbon ej så förtjust i lök, tog också lite mer broccoli och vitlök. Mycket god.

Vad tycker du om broccoli- och skinkgratäng?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.