Bibimbap med färs och svamp känns lite annorlunda
2018-07-05 14:39:46

Bibimbap med färs och svamp vvdb.se
Bibimbap med färs och svamp känns lite annorlunda

Bibimbap med färs och svamp är väldigt enkelt att göra och tar inte så värst lång tid, speciellt inte om man förbereder sig ordentligt. Det är lite strimlande av grönsaker, men det är inte så farligt, egentligen.

Bibimbap är en koreansk maträtt och ordet betyder helt enkelt "blandat ris" - dvs, det är en koreansk variant av vår vanliga pyttipanna. "Bappen" serveras med stark sås, stekt ägg och blandade grönsaker, men jag antar att man, i äkta husmorsanda, kan blanda ner lite vad som helst. Min gissning är att rätten uppstått på just det sättet - man har inte råd att slänga mat, så man tar vad man har, rör ihop det och hoppas på det bästa.

Det är speciellt sesamoljan och risvinägern som skänker unik smak till denna rätt. Sesamolja har en väldigt unik smak som jag skulle kunna misstänka kan dela middagsgästerna i två läger - de som gillar den och de som inte gillar den. Personligen tyckte jag den var ok, men frugan var lite mer skeptisk. Bibimbap serveras med fördel i djupa soppskålar, fast jag hade inga som var tillräckligt stora.

Jag tycker i alla fall att rätten är värd att prova, så plocka nu fram det som behövs och börja laga mat!

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Bibimbap med färs och svamp ingredienser/instruktioner

Bibimbap med färs och svamp: 180 g ris, 200 g morot, 250 g champinjoner, 1 st zucchini, 15 g sesamolja, 1 påse bladspenat, 1 st salt & peppar, 500 g nötfärs (10%), 1 msk japansk soja, 1 msk risvinäger, 10 g flytande margarin, 4 st ägg, 1 tsk sriracha

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala och strimla morötter. Dela svamp i mindre bitar. Tärna zucchini.
  3. Hetta upp en panna med hälften av sesamoljan och stek morötter och svamp några minuter. Blanda ner zucchini och låt fräsa med några minuter. Blanda ner spenat och låt den sjunka ihop. Smaka av med salt och peppar.
  4. Hetta upp resten av sesamoljan och bryn färsen. Häll på soja och vinäger och blanda ner grönsakerna.
  5. Hetta upp en stekpanna med margarin. Knäck ner äggen och stek tills de stelnat.
  6. Lägg upp ris i skålar och fyll på med färs- och grönsaksröran. Toppa med ägg och ringla över sriracha.

Tips! Var försiktig med srirachan, den är stark så börja med lite och ta mer efterhand. Blanda gärna ner groddar i din bibimbap. Ta gärna mer sriracha om du gillar hetta.

Näringsvärden per portion bibimbap med färs och svamp

Energi 2381.3 kJ / 569.2 kcal
Fett
varav mättat fett
25.3
8.1
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
42.8
5.5
4.9
Protein 39.1

Vad tycker du om bibimbap med färs och svamp?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.