Zucchiniplättar med bönsallad vegetariskt gott
2018-07-17 12:49:55

Zucchiniplättar med bönsallad vvdb.se
Zucchiniplättar med bönsallad vegetariskt gott

Zucchiniplättar med bönsallad består av tre faser. Fas 1: såsen - som bara är turkisk yoghurt och vitlök. Denna sås kan, som alla förstår, göras långt i förväg och i större batcher än 1.5 dl som det står här. Den funkar bra som dip till chips och grönsaksstavar, etc.

Fas 2 är själva salladen, som även den kan göras i förväg. Såsen kan med fördel stå till sig i kylen, under plast eller lock, i en dag innan den skall ätas, och den kan stå ännu längre efter man ätit plättarna. Salladen kanske inte kan stå i flera dagar, men den kan gott och väl göras på förmiddagen och stå i kylen flera timmar innan det är matdags.

Fast 3 är naturligtvis själva plättarna, och även om de är väldigt lätta att göra, så tar det tid. Squashen (tre stycken!) skall rivas, saltas och rinna av, vilket utan problem tar ett par timmar om man gör som receptet säger. Fast jag förstår inte riktigt varför, för mot slutet ska man ändå krama ur resterande vatten. Konstigt.

Framför allt tar det tid att steka zucchiniplättarna. Jag fick i tre stycken i pannan innan den var full och de tar cirka 10 minuter att steka klart, så bara stektiden sprang iväg upp mot 40 minuter. Detta är alltså typisk helgmat eller något man gör om man kommer hem extra tidigt från jobbet.

Plättarna i sig är underbara och ätas med alla tänkbara tillbehör. Salladen... nja... den var ingen favorit. Synd att jag inte kan ge plättarna en 4:a i betyg, och salladen en 2:a, men så funkar det ju inte. Jag får helt enkelt ge hela rätten medelbetyget 3.

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Zucchiniplättar med bönsallad ingredienser/instruktioner

Bönsallad: 1 burk svarta bönor, 125 g körsbärstomat, 1 st apelsin, 0.5 st röd chili, 0.5 st romansallad, 0.5 tsk spiskummin

Vitlökssås: 1.5 dl turkisk yoghurt (10%), 5 g vitlök

Zucchiniplättar: 3 st zucchini, 1 msk salt, 150 g gul lök, 1 st äpple, 2 st ägg, 120 g vetemjöl, 150 g vitost (10%), 2 tsk nymalen svartpeppar, 10 g rapsolja

  1. Skölj av bönorna och lägg i en skål. Skär tomat och apelsin i mindre bitar. Finhacka chili och blanda i. Riv sallad i bitar och blanda i tillsammans med spiskummin. Smaka av med salt och peppar.
  2. Riv vitlök i yoghurten och smaka av med salt och peppar.
  3. Riv zucchini grovt på ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och strö över salt. Låt stå en stund och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt.
  4. Skala och riv lök och äpple och blanda med den urpressade zucchinin. Blanda därefter i ägg, vetemjöl och smulad salladsost. Smaka av med peppar och ev mer salt.
  5. Värm en stekpanna med olja och klicka ut plättar som du steker. Stek ca 2-3 min på varje sida.
  6. Servera med bönsalladen och vitlökssåsen

Tips. Var noga med att krama ut så mycket vätska som möjligt och gör plättarna ganska små, då är de lättare att vända.

Näringsvärden per portion zucchiniplättar med bönsallad

Energi 1922.6 kJ / 459.5 kcal
Fett
varav mättat fett
14.6
6
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
53.4
22.4
14.3
Protein 21.1

Vad tycker du om zucchiniplättar med bönsallad?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.