Veckans vegetariska - medelhavsfrittata
2018-08-10 16:02:40

Medelhavsfrittata - jag skriver dessa första rader innan jag ens har smakat frittatan. Jag känner på doften ifrån ugnen att den är god. Hur god återstår att se, men god - det kan jag redan avgöra att den är.
Frittata betyder helt enkelt "stekt". Det är från början en italiensk rätt och den påminner mycket om en vanlig omelett. Oavsett vad man fyller frittatan med, så är den gemensamma nämnaren nämligen att man först steker fyllningen.
Tittar man öster ut, mot Iran, så finns i det iranska köket en maträtt som heter kookoo som är i princip samma sak som en frittata. Kookoo finns i varianter som kookoo sabzi (med örter) och kookoo sibzamini (med potatis).
Dagens frittata är vegetarisk. Jag har fyllt den med röd paprika, broccoli och zucchini. En halv gul lök som låg ensam i kylen fick slinka ner också.
Nu tar jag paus och återupptar skrivandet efter jag har ätit min "fritta"
Och nu är jag tillbaka. Och frittatan var jättegod! Ni måste prova den med en gång! Sätt fart nu!
Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 3 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Medelhavsfrittata ingredienser/instruktioner
Medelhavsfrittata: 1 st fänkål, 1 st zucchini, 200 g röd paprika, 10 g rapsolja, 8 st ägg, 1 dl lättmjölk, 2 tsk torkad timjan, 1 st salt & peppar, 150 g vitost (10%)
- Sätt ugnen på 180°.
- Finstrimla fänkål. Dela zucchini i mindre bitar. Tärna paprika.
- Hetta upp olja i en panna och stek grönsakerna tills de mjuknat något och börjar få färg.
- Vispa ihop ägg, mjölk, timjan, salt och peppar. Häll över grönsakerna i pannan och smula över ost.
- Sätt i ugnen 20-30 minuter tills den stannat.
Tips! Fyll ut frittatan ännu mer med överblivna grönsaker från kylen.
Näringsvärden per portion medelhavsfrittata |
|
---|---|
Energi | 1227.7 kJ / 293.4 kcal |
Fett varav mättat fett |
17.9 5.8 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
7.2 8.7 4.3 |
Protein | 23.5 |