Laxpytt med romsås kräver stora pannor
2018-08-25 18:09:35

Laxpytt med romsås vvdb.se
Laxpytt med romsås kräver stora pannor

Byt ut köttet i din pyttipanna mot lax och sparris, och rör ihop en kall sås av crème fraiche och stenbitsrom, så blir det (föga förvånande) en härlig laxpytt med romsås till middag!

Receptet är nästan löjligt enkelt att följa, men det tar lite tid eftersom man inte råsteker potatisen utan skall koka den först. Det tar dock egentligen inte lång tid eftersom man skall dela potatisen i småbitar först, och då kokar den ju fortare än om man kokar dem hela.

Det enda "problemet" om man får kalla det så, är att det är mycket som skall stekas, och jag vet inte hur era stekpannor och spisar ser ut, men skulle jag försöka steka allt på en gång, i en och samma panna, skulle jag behöva en stekpanna stor som en genomsnittlig ugnspanna. 800 gram kokt potatis i små bitar fyller nästan stekpannan två gånger om. Hur sjutton skall jag kunna steka sparris, lax och lök samtidigt? Det går ju inte. Jag fick steka allt i omgångar (tre stycket för att vara nogräknad) och lägga över i en ugnsform som jag sedan körde i cirka 5 minuter på 225 grader i ugnen. Där fick den dessutom stå och hålla sig varm tills det var dags att äta.

Romsåsen är dödsenkel att göra, eftersom det i princip bara handlar om att blanda crème fraiche med stenbitsrom, citronpeppar och lite dill. Enkelt men gott!

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Laxpytt med romsås ingredienser/instruktioner

Laxpytt: 800 g potatis, 150 g gul lök, 500 g lax, 250 g sparris, 10 g flytande margarin, 1.5 tsk citronextrakt, 1 påse ruccola

Romsås: 2 dl crème fraiche (12%), 1 burk stenbitsrom, 0.5 st bubbla dill, 1 krm citronpeppar

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar och koka den färdig.
  2. Gör romsåsen. Rör i rom och klippt dill i fraichen och krydda med citronpeppar. Ställ kallt till servering.
  3. Skala och hacka löken. Skär lax i tärningar.
  4. Stek lök och potatis i margarin i en stor stekpanna.
  5. Skär sparris i cm stora bitar, koka ca 1 minut i lättsaltat vatten och låt den sedan rinna av. Vänd ner sparrisen i stekpannan.
  6. Stek laxen separat och blanda sedan ner i pytten. Smaksätt med salt, peppar, och citronextrakt.
  7. Lägg ruccola i pytten och blanda runt försiktigt, servera med romsås.

Tips! Om du har citron hemma kan du ta citronsaft, men annars funkar det fint med citronextrakt. Det är en bra produkt att ha hemma då lite syra ofta ger det där sista lyftet till en rätt.

Näringsvärden per portion laxpytt med romsås

Energi 2371.2 kJ / 566.7 kcal
Fett
varav mättat fett
27
6.8
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
41.7
6.9
5.9
Protein 33.4

Vad tycker du om laxpytt med romsås?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.