Grönsaksgryta med kikärtor var godare än förväntat
2018-08-28 08:16:12

Grönsaksgryta med kikärtor vvdb.se
Grönsaksgryta med kikärtor var godare än förväntat

Jag var lite skeptisk till denna grönsaksgryta med kikärtor - min fru var mycket skeptisk - men när vi åt den så var vi rörande överens om att den faktiskt var riktigt god och inte smakade alls som vi förväntat oss.

Min fru gillar inte tomat och rynkade således på näsan åt den ganska stora mängden hackade, färska tomater jag hade på skärbrädan. Jag är inte superförtjust i kikärtor och gillar inte alls gurkmeja. Varför lagade vi då denna mat, kan man undra. Jo, vi hade en burk kikärtor (av okänd anledning) som började närma sig slutet på sin bäst före-period och eftersom jag hatar att slänga mat så fick det bli som det blev. Vi vill heller inte döma ut något innan vi faktiskt vet hur det smakar. Vi resonerar som så här: smakar det skit så vet vi det och behöver aldrig nånsin göra den här maten igen.

Men som sagt, frugan gav maten ett betyg på 4 av 5 stjärnor, medan jag nöjde mig med att ge den en 3:a - så uppenbarligen smakade det inte skit. Jag var rädd att kikärtorna skulle ge maten en grynig, mjölig konsistens, men så blev det inte alls, utan det blev en ganska mjuk och rund upplevelse faktiskt.

Som ni ser på bilden har jag haft på en skvätt sriracha-sås på min portion. Jag älskar stark mat och den här maten är verkligen perfekt att göras riktigt stark om man vill!

Slutligt erkännande
Både min fru och jag hatar aubergine, så vi bytte ut den mot en zucchini istället!

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Grönsaksgryta med kikärtor ingredienser/instruktioner

Grönsaksgryta med kikärtor: 250 g ris, 150 g gul lök, 1 st aubergine, 10 g rapsolja, 4 g vitlök, 0.5 st röd chili, 1 tsk kumminfrön, 1 tsk spiskummin, 1 tsk gurkmeja, 1 förp kikärtor, 2.5 dl vatten, 0.5 tärning grönsaksbuljong, 3 st tomat, 0.5 påse bladspenat, 1 st salt & peppar, 2 dl matyoghurt (8%)

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala och hacka lök och skär aubergine i bitar, stek i olja i en gryta på låg värme några minuter tills grönsakerna mjuknat.
  3. Finhacka vitlök och chili. Tillsätt i grytan tillsammans med lätt krossade kumminfrön och spiskummin och stek vidare ett par minuter. Rör om hela tiden.
  4. Blanda ner gurkmeja och stek vidare i 1 minut. Tillsätt sedan avrunna och sköljda kikärtor, vatten, buljongtärning och hackade tomater. Koka upp och låt puttra ca 5 minuter på medelvärme.
  5. Tillsätt spenat och smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med en klick matlagningsyoghurt och ris.

Tips! För lite hetta, krydda med sambal oelek.

Näringsvärden per portion grönsaksgryta med kikärtor

Energi 1885.4 kJ / 450.6 kcal
Fett
varav mättat fett
8.4
3
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
75.5
8.5
9.5
Protein 12.9

Vad tycker du om grönsaksgryta med kikärtor?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.