Biff stroganoff är en äkta klassiker
2018-09-06 14:01:14

Biff stroganoff vvdb.se
Biff stroganoff är en äkta klassiker

Det påstås att biff stroganoff har fått sitt namn ifrån den tandlösa greven Stroganov, som inte kunde tugga sin mat ordentligt eftersom han inte hade några tänder kvar i truten. Kocken fick då skära köttet i väldigt tunna strimlor.

Originalreceptet på biff stroganoff skiljer sig markant från den maträtt vi idag äter. Ursprungligen skulle köttet skäras i kuber och sauteras med buljong och senap, och skulle sedan serveras med smetana (en slags syrad grädde som är en basingrediens i det östeuropeiska köket). Det skulle inte innehålla någon lök eller svamp, och ingen tomat/tomatpuré - dessa ingredienser tillkom först i början av 1900-talet.

I Sverige serverar vi stroganoff med ris, men faktum är att grytan egentligen skall serveras med frasiga potatisstänger (läs pommes frites!).

Detta är då förstås ViktVäktarnas variant av biff stroganoff och det är riktigt bra. Grytan går fort att tillreda och kräver inte mycket av kocken. Har man strimlat köttet i förväg, eller köpt det färdigstrimlat, så tar inte maten längre tid att laga än det tar att koka riset, i princip. Personligen skulle jag vilja ha lite mer tomatpuré i för att få fram den söta tomatsmaken lite mer, men det är ju förstås en... smaksak (!).

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Biff stroganoff ingredienser/instruktioner

Biff stroganoff: 250 g ris, 500 g nötinnanlår/lövbiff, 75 g gul lök, 250 g champinjoner, 10 g flytande margarin, 36 g tomatpuré, 1 msk kalvfond, 15 g dijonsenap, 2 dl minifraiche (5%), 1 påse sallad

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Strimla köttet. Hacka lök och skiva svampen. Bryn i margarin i omgångar.
  3. Tillsätt tomatpuré, kalvfond och dijonsenap blandmkött och grönsaker. Avsluta med att röra ner fraiche och smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med ris och sallad.

Tips. Saltgurka passar bra att servera till biff stroganoff.

Näringsvärden per portion biff stroganoff

Energi 1865.1 kJ / 445.8 kcal
Fett
varav mättat fett
6.5
2.2
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
55.7
3.1
3.2
Protein 37.7

Vad tycker du om biff stroganoff?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.