En enkel lunch är vegetarisk och näringsrik
2018-09-12 11:55:55

En enkel lunch vvdb.se
En enkel lunch är vegetarisk och näringsrik

När man inte har något mer avancerat inplanerat får man helt enkelt försöka vara lite fantasirik. En enkel lunch är resultatet av det var fest igår och vi glömde planera för lunchen! Vad har vi i kyl och frys?

Kesoplättarna har vi kört med i flera år och vi hittade ursprungligen receptet på 56kilo.se Vi använder dock minikeso istället för vanlig keso och kör med lite mer fiberhusk än vad som står på LCHF-bloggen 56kilo. LCHF är hur som haver inget jag rekommenderar - jag tror nämligen inte på att utesluta något ur dieten.

Kolhydrater, fett och protein finns av en anledning och vår kropp behöver dessa. Det kan tänkas att vi konsumerar för mycket kolhydrater rent generellt, men att kompensera ett bortfall av kolhydrater med att äta mer fett tror jag inte på alls. Det är fullt tänkbart på att man kan gå ner i vikt genom att äta LCHF, men att jämställa viktnedgång med ökad hälsa är farligt. Det är ju inte enbart övervikt som leder till för tidigt död. Hur ser dina blodkärl ut om du vräker i dig fett dagarna i ända?

Hon var i alla fall smal när hon dog

Sätter man ett absolut likhetstecken mellan "hälsa" och "vara smal" kan man lika gärna rekommendera folk att leva på kaffe och cigaretter, för det blir man definitivt smal av, förr eller senare.

Träning/motion och en balanserad kost med mycket grönt är A och O till både bra vikt och bra hälsa.

Nog med predikan nu! Det var ju för att prata mat vi var här. Kesoplättar ja - mycket gott helt enkelt och mycket användbart för du kan göra så mycket av dem. Förrätt, varmrätt, efterrätt - krydda dem med kanel och ha på en klick sylt så har du en god efterrätt. Lägg på en bit kallrökt lax, eller en sillbit, gräddfil och stenbitsrom, så har du en utmärkt förrätt. The possibilities are endless!

De ekologiska grönkålsbullarna från Dafgårds är riktigt goda och kan ses som ett alternativ till falafel. De är kalorisnåla och tillagas de i ugnen får de en krispig yta. Avokado är väldigt fett, men det är till största delen omättat fett - det mindre farliga fettet. Och sen energidryck... ja, jag vet inte vad jag ska säga där egentligen. Det är inte så mycket koffein i som folk verkar tro. Tycker man att det är farligt, så ska man väl hålla sig borta från te och kaffe också, antar jag.

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 2
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

En enkel lunch ingredienser/instruktioner

Kesoplättar: 2 st ägg, 200 g minikeso (1.5%), 20 g fiberhusk

Tillbehör: 16 st grönkålsbullar (en ask), 1 st avokado

  1. Lägg keso och ägg i en bunk och mixa till en slät smet med en stavmixer
  2. Tillsätt en matsked (10 gram) fiberhusk och rör runt med en sked (ej stavmixern) tills smeten blivit fast och extremt kletig
  3. Klicka ut i en infettad stekpanna och stek på medelhög värme tills plättarna är gyllenbruna.
  4. Servera med avokado och grönkålsbullar

Tips! Smeten/degen till kesoplättarna är extremt kladdig och kletig, så försök inte platta ut dem i stekpannan, förrän de stekt en stund på ena sidan. När de fått yta på undersidan, vänd dem i pannan och platta ut dem. Försöker du platta ut dem direkt, kommer de bara fastna på din stekspade och följa med upp ur pannan igen. Detta recept ger två portioner.

Näringsvärden per portion en enkel lunch

Energi 1870.1 kJ / 447 kcal
Fett
varav mättat fett
23.6
4.9
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
23.8
5
15.2
Protein 28.2

Vad tycker du om en enkel lunch?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.