Bön- och linschili med ägg kan bli bättre
2018-09-27 11:25:42

Bön- och linschili med ägg vvdb.se
Bön- och linschili med ägg kan bli bättre

Bön- och linschili med ägg saknar något, tycker jag. Maten är mustig och väl tilltagen, även om den är kalorisnål. Som så ofta är den en vegetarisk maträtt som skulle bli så mycket bättre om den bara fick lite kött i sig.

Ja, ni vet väl att den bästa pizzan på pizzerian får man om man beställer den vegetariska varianten och sedan lägger till skinka? På det viset får man ofta mest för pengarna. Och precis som en vegetarisk pizza saknar skinka, känns det som att denna (förvisso goda) chili skulle bli sju tusen gånger bättre om man bara fick ha i lite skinka, bacon eller kanske tärnad pepparsalami eller pepperoni. Det är klart... då blir den ju inte vegetarisk... men ändå. Fast man kan säkert ha i Oumph eller Vegme eller annan köttersättning, gissar jag.

Men till saken nu, vad är det här för mat? Jo, det är en helt vanlig vegetarisk chili. Inga konstigheter egentligen. Det som gör den här maten lite mer spännande än vad man först tror är de pocherade äggen. Jag tror i alla fall man kan kalla dem pocherade. Förlorade ägg är ju ägg som kokas utan sina skal - och det finns väl inget som säger att de måste koka i rent vatten, väl? När chilin är nästan klar gräver man små gropar i den och knäcker ner ett ägg i varje grop. Då blir det ju kokt utanför sitt skal - alltså pocherat!

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 0 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Bön- och linschili med ägg ingredienser/instruktioner

Bön- och linschili med ägg: 150 g gul lök, 5 g vitlök, 1 st röd chili, 5 g rapsolja, 36 g tomatpuré, 800 g krossade tomater, 1 tsk spiskummin, 2 tsk paprikapulver, 1 msk torkad oregano, 105 g röda linser, 200 g röd paprika, 1 förp majs, 1 förp svarta bönor, 1 nypa salt, 4 st ägg

  1. Skala och hacka lök. Skala vitlök och finhacka den och chili.
  2. Hetta upp olja i en traktörpanna och stek löken glansig. Tillsätt vitlök, chili och tomatpuré och låt steka med någon minut. Häll på krossade tomater och krydda med spiskummin, paprikapulver och oregano.
  3. Blanda ner linser och låt puttra ca 10 minuter tills de mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd.
  4. Tärna paprika och blanda ner tillsammans med majs och sköljda och avrunna bönor. Smaka av med salt.
  5. Gör fyra gropar i röran och knäck ner äggen i dem. Låt det puttra under lock tills vitan stelnat, ca 4 minuter.

Tips! Var inte rädd för att dra på med kryddor och smaka av under tiden så att den får den karaktär som önskas.

Näringsvärden per portion bön- och linschili med ägg

Energi 1409.7 kJ / 336.9 kcal
Fett
varav mättat fett
7.1
1.7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
38.9
13.8
11.1
Protein 22.1

Vad tycker du om bön- och linschili med ägg?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.