Torsk med potatis- och palsternacksmos: moset är LYX!
2018-10-15 08:40:21

Torsk med potatis- och palsternacksmos vvdb.se
Torsk med potatis- och palsternacksmos: moset är LYX!

Torsk med potatis- och palsternacksmos kan man äta flera gånger i veckan. Eller kanske inte, men det är definitivt något vi kommer laga till igen, speciellt tack vare det supergoda potatis- och palsternacksmoset. Wow!

Ja, frugan gjorde veckoplaneringen senast och hon blev plötsligt sugen på torsk, så det blev hela två torskrätter denna vecka. Nyttigt och gott. Fast ärligt talat tycker jag inte att torsk smakar så värst mycket. Men vad gör det när man den vita fisken med det fasta köttet får sällskap på tallriken av ett fullständigt mirakulöst gott mos.

Moset är som ett vanligt potatismos, men får en aningen sötare smak tack vare de palsternackor man även har i. Du kokar helt enkelt palsternackorna och när allt är klart, pressar du dessa tillsammans med potatisen. Notera dock att detta mos, mer eller mindre, kräver att du har en potatispress. Palsternackor har ganska gott om starka fibrer som inte är supergoda att tugga på. Och du bara stompar moset kommer det blir trådigt och tråkigt. Jag pressade rotfrukterna, kryddade med salt och svartpeppar, hällde i det flytande margarinet och mjölken, och sen körde med elvispen tills allt var slätt och klumpfritt.

Nackdelen med torsk med potatis- och palsternacksmos är att du måste ha tre kastruller på spisen mer eller mindre samtidigt, för du ska inte bara koka potatis och palsternackor. Du ska också koka torsken och dessutom steka purjolök och morotsflarn. Det gäller att ha en ren tillredningsbänk, tom diskho och bortplockat från diskstället, annars blir det snart kaos vid spisen.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 7 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Torsk med potatis- och palsternacksmos ingredienser/instruktioner

Torsk: 250 g morot, 125 g purjolök, 0.5 förp sockerärter, 10 g rapsolja, 500 g torsk, 1 tärning fiskbuljong

Potatis- och palsternacksmos: 800 g potatis, 500 g palsternackor, 5 g flytande margarin, 1 dl lättmjölk, 1 st salt & peppar

  1. Skala och koka potatis och palsternacka till moset (spara lite av kokvattnet till att spä moset med om det behövs).
  2. Skala och dela morötter på hälften och skiva tunt. Dela purjon i bitar.
  3. Stek morötter, purjo och sockerärter i olja.
  4. Dela fisken i bitar. Koka upp vatten och buljongtärning och lägg i fisken. Låt sjuda ett par minuter tills den är precis klar.
  5. Pressa potatis och palsternacka. Blanda i margarin och mjölk och vispa till ett luftigt mos. Spä ev med lite kokvatten. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera fisken med mos och grönsaker.

Tips! Dela potatis och palsternacka i små bitar innan kokningen, då blir det fortare klart och går snabbare att mosa! Vill du hellre steka fisken, går det lika bra.

Näringsvärden per portion torsk med potatis- och palsternacksmos

Energi 1771.1 kJ / 423.3 kcal
Fett
varav mättat fett
5.2
0.7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
55.9
15.7
11.6
Protein 31.3

Vad tycker du om torsk med potatis- och palsternacksmos?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.