Köttfärsgryta med ris (eller köttfärssås?)
2018-10-30 16:09:17

Köttfärsgryta med ris vvdb.se
Köttfärsgryta med ris (eller köttfärssås?)

Köttfärsgryta med ris är en verklig höjdare. Jag förstår dock inte riktigt varför man kallar den för "gryta" eftersom det på alla sätt och vis är en helt vanlig köttfärssås. Underligt!

Men hur som haver så är det, i mitt tycke i alla fall, gissningsvis den bästa köttfärsgrytan (köttfärssåsen) ViktVäktarna har att erbjuda till dags dato. Matlagningsgrädden gör den krämig där andra k-såser ofta är lite vattniga. Det känns extra lyxigt att man inte har i krossade tomater, utan faktiskt använder färska körsbärstomater. Som ni ser på bilden stekte jag mina tomater separat, eftersom frugan inte gillar tomat något vidare. Men det gjorde inget, det smakade gott så här med, och det ser ju till och med lite tjusigt ut när de ligger så där ovanpå.

Köttfärsgryta med ris är utmärkt snabbmat, och med det menar jag inte nödvändigtvis att den går snabbt att laga, men om man har brådis går den snabbt att äta! Eftersom den serveras med ris (fast pasta funkar naturligtvis också), så kan man äta den med sked. Rör ihop gryta och ris, och sleva i dig med skeden, så är ätandet avklarat på 3 minuter. Snabbt och effektivt, om man har annat för sig som man vill prioritera. Min fru rynkar på näsan åt detta dock: det är slabbigt och inte fiiiiiiint att äta så!

Tycker absolut att ni skall prova detta krubb. Sätt igång nu!

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Köttfärsgryta med ris ingredienser/instruktioner

Köttfärsgryta med ris: 2 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong, 150 g gul lök, 100 g röd paprika, 200 g morot, 5 g vitlök, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 1 dl rött matlagningsvin, 36 g tomatpuré, 250 g körsbärstomat, fri mängd salt, fri mängd svartpeppar, fri mängd chilipulver, 400 g nötfärs (10%), 180 g ris

  1. Koka upp vatten och buljongtärning.
  2. Skala och hacka lök, skär paprika i bitar och riv morötterna grovt. Lägg ner grönsakerna i vattnet och pressa i vitlök. Låt koka, och häll sedan ner matlagningsgrädde, matlagningsvin, tomatpuré och hela körsbärstomater.
  3. Smaka av med salt, peppar och chilipulver och låt allt koka tills grönsakerna mjuknat. "Smula" ner köttfärsen och koka tills köttet är klart. Smaka av igen.
  4. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  5. Servera köttfärsgrytan med ris.

Tips! Det går fint att bryna köttfärsen innan den läggs i grytan om det föredras. Byt ut ris mot pasta.

Näringsvärden per portion köttfärsgryta med ris

Energi 1848.3 kJ / 441.8 kcal
Fett
varav mättat fett
14.8
6.5
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
49.3
8.9
3.1
Protein 25.7

Vad tycker du om köttfärsgryta med ris?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.